Компанії із Молдови допомагають «тіньовому флоту» РФ перевозити нафту

Компанії із Молдови допомагають «тіньовому флоту» РФ перевозити нафту

Розслідування
Укрінформ
Група компаній, зареєстрованих у Молдові, почала керувати флотом танкерів, які перевозять значні обсяги російської нафти.

Про це йдеться у розслідуванні асоціації репортерів-розслідувачів RISE Moldova, передає Укрінформ із посиланням на Point.md.

Журналісти встановили декілька молдовських компаній, які відіграли важливу роль у морському транспортуванні російської нафти. Їх контролюють треті особи, а деякі із них були здивовані, дізнавшись, що їхні компанії керують нафтовими танкерами.

Дані, наведені у розслідуванні, показують, що за останні 6-7 місяців до 2% російської нафти транспортувалося танкерами, управління якими забезпечують молдовські компанії, які навіть не мають співробітників у Молдові.

Читайте також: Росія застосовує нові методи обходу санкцій у нафтовій торгівлі - ОП

Більшість цих танкерів включені до так званого «тіньового флоту» Росії. Таким чином, Кремль намагається уникнути міжнародних санкцій, введених внаслідок нападу на Україну.

Кількість «молдовських» нафтових танкерів, виявлених RISE Молдова, перевищує 23 одиниці, що означає майже 6% «тіньового флоту» Росії.

Автори розслідування стверджують: якщо вірити заявам кишинівської компанії, яка запевняє, що оперує флотом із 50 танкерів, то насправді це може бути близько 70 танкерів.

Читайте також: Компанії з ОАЕ придбали десятки танкерів для «тіньового флоту» Росії - FT

«Молдовські компанії, виявлені RISE Молдова, мають між собою кілька подібностей та зв'язків: вони були зареєстровані після 24 лютого 2022 року, дня, коли Росія розпочала активну війну в Україні; у назві зазвичай є слова «Управління суднами», «Доставка»; вони мають однакові юридичні адреси; вони мають афілійованих адміністраторів та засновників і, найчастіше, одні й ті самі цифри та помилки в інформативних примітках до фінансової звітності», - йдеться у розслідуванні.

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Владислав Власюк розповів, що російський «тіньовий танкерний флот», який сьогодні налічує близько 400 суден, можна зменшити, зокрема, посиливши природоохоронні вимоги.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-