Забруднення водойм: за пів року нарахували понад 21 мільйон збитків

Забруднення водойм: за пів року нарахували понад 21 мільйон збитків

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні за І півріччя 2024 року за фактом порушення вимог водоохоронного законодавства, зокрема забруднення водних об'єктів, нараховано збитків на понад 21 млн грн.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук.

«Подано 105 претензій та позовів на понад 26 млн грн. З них сплачено трохи більше ніж 6 млн грн. Відкрито 10 кримінальних справ. До органів прокуратури передано 4 матеріали», - зазначила міністр.

До повномасштабного вторгнення, у 2021 році за порушення вимог водоохоронного законодавства, а саме забруднення вод, було зафіксовано збитків на понад 121 млн грн. Загалом було подано 568 претензій та позовів на загальну суму понад 122 млн грн.

Гринчук зауважує, що порівняно з довоєнним періодом, кількість порушень наразі незначна, оскільки з початку повномасштабного вторгнення перевірка підприємств заборонена. Однак, майже щодня фіксуються навіть дрібні порушення. Вона акцентує, що їх необхідно усувати, адже фіксація без виправлення ситуації не має сенсу.

В Україні триває процес реформування екологічного контролю. Міністр сподівається, що найближчим часом парламент розгляне законопроєкт «Про державний екологічний контроль» у другому читанні. За ним пропонується комплексний підхід до модернізації екологічного контролю в Україні.

Після проведення реформи основна увага буде зосереджена на попередженні шкоди довкіллю та відповідальності за його відновлення. Екоінспектори закцентують увагу на постійному моніторингу та збереженні природних екосистем.

Читайте також: РФ завдала Україні екологічних збитків на понад ₴2,6 трильйона - Міндовкілля

Гринчук зазначає, що наразі акцент робиться на фіксації штрафів, тож Міндовкілля зосередиться на посиленні контролю над відновленням постраждалих природних об'єктів після завданої шкоди.

Як повідомлялося, за напрямком «зелений» перехід у межах Ukraine Facility Україна має впровадити шість реформ у сфері довкілля протягом 2024-2026 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-