Європарламент схвалив виділення Україні €35 мільярдів кредиту за рахунок заморожених активів РФ

Європарламент схвалив виділення Україні €35 мільярдів кредиту за рахунок заморожених активів РФ

Резолюція
Укрінформ
Європарламент підтримав резолюцію про створення Механізму кредитного співробітництва з Україною та надання виняткової макрофінансової допомоги. Йдеться про €35 млрд від ЄС, а також про механізм, який допоможе погасити кредити на суму до €45 млрд, надані партнерами, за рахунок відсотків із заморожених активів РФ.

Таке рішення у першому читанні підтримали 518 депутатів Європарламенту, проти проголосували 56, утримався 61, передає кореспондент Укрінформу.

«Це ще один історичний момент в цій залі. Цим голосування ми надсилаємо дуже сильний сигнал Росії про те, що вона, як країна-агресорка, має заплатити за всі руйнування. Слава Україні», - заявила президентка Європарламенту Роберта Мецола одразу після голосування.

Як зазначив єєврокомісар Дідьє Рейндерс, за допомогою цього механізму ЄС не лише підтверджує непохитну підтримку Україні стільки, скільки це буде потрібно, але й робить важливий крок для забезпечення відповідальності Росії, в тому числі фінансової.

«Дуже важливо, щоб Росія сама заплатила за агресію і за збитки, завдані нею», - сказав комісар, додавши, що необхідно продовжувати підтримувати Україну в наступні місяці, а можливо й роки, у тісній співпраці та координації з усіма країнами G7 та іншими міжнародними партнерами.

Як повідомлялось, зважаючи на важливість швидкого надходження допомоги, держави-члени погодилися на оперативне ухвалення документу. Тож тепер, після схвального голосування в першому читанні Європейським парламентом, Єврорада має затвердити рішення за письмовою процедурою, і воно набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Читайте також: Зеленський: $50 мільярдів заморожених активів РФ - це не заміщення репарацій

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС у середу погодила пакет фінансової допомоги Україні (Macro-Financial Assistance – MFA), включаючи виняткову позику макрофінансової допомоги, на суму до 35 мільярдів євро, а також механізм кредитної співпраці, який підтримає Україну у погашенні нею кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7. 

Погашення виняткової позики, а також позик, наданих партнерами в рамках ініціативи «Надзвичайні позики прискорення надходжень для України» (ERA) забезпечуватиметься за рахунок прибутків (відсотків - ред.) від 300 млрд заморожених активів російського Центробанку.

Кредит має стати доступним вже наприкінці 2024 році з виплатою в 2025 році. Його погашення відбуватиметься упродовж 45 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-