Чорний ринок західної зброї в Україні – спростований фейк російської пропаганди

Чорний ринок західної зброї в Україні – спростований фейк російської пропаганди

Укрінформ
Один з головних напрямків докладання зусиль російської пропаганди, спрямованої на західну аудиторію, – це поширення дезінформації про долю озброєння та боєприпасів, які постачаються Україні державами-партнерами

Наратив пропаганди полягає в тому, що Україна перетворилась на великий чорний ринок західної зброї, яка безконтрольно потрапляє в руки різноманітних незаконних організацій: бандитських угрупувань і терористів. Серед вигаданих пропагандистами «клієнтів українських збройових баронів»: мексиканські наркокартелі, ХАМАС, африканські режими тощо.

На жаль цей фейковий наратив вкорінився в громадській думці Заходу і почав жити власним життям. Так, на початку червня цього року іспанські правоохоронці з Цивільної Гвардії (Guarda Civil) поширили повідомлення, начебто іспанські наркоторговці вчинили стрілянину саме із західної зброї, яка була поставлена в Україну. Твердження було засноване на анонімних неперевірених джерелах, які виглядають як організований вкид дезінформації іспанським правоохоронцям.

Мета цих фейків – дискредитувати ідею західної підтримки України, створити образ «неспроможної держави» та переконати в існуванні загрози міжнародній безпеці через постачання зброї та боєприпасів. У підсумку пропаганда домагається як завжди одного – знесилення і поразки України.

18 червня 2024 року Глобальна Ініціатива з протидії організованій злочинності випустила доповідь, присвячену тенденціям ринку зброї, в контексті російської агресії проти України. Цей матеріал базується на глибокому дослідженні повідомлень про зброю в Україні, легальних та нелегальних ринків, опитуванні військовослужбовців, правоохоронців та джерел в кримінальних угрупованнях, вивчення спеціалізованого сегмента DarkNet і Telegram.

Доповідь переконливо розвінчала наратив про «масову контрабанду західної зброї з України». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки ознайомився із цим звітом і наводить ключові тези.

  • Попри те, що будь-яка війна несе ризик збільшення міжнародної торгівлі зброєю із зон воєнних конфліктів, Україна показує подиву гідну здатність зупиняти ці тенденції.
  • Україна запровадила суворий контроль і облік зброї та боєприпасів загалом, і особливо саме західної матеріально-технічної допомоги. Цей контроль унеможливлює виток західної зброї за кордон і навіть всередині самої України.
  • В Україні реєструється кожен випадок втрати зброї під час бою, у випадку захоплення тієї чи іншої території росіянами. Це означає, що у випадку потрапляння такої зброї на Захід (а також в будь-яку точку земної кулі), можна довести що це справа рук не українців, а росіян.
  • У результаті не було підтверджено жодного факту організованого продажу зброї українцями за кордон в країни ЄС, а тим більше зброї натівського зразка.
  • Щобільше, в Україні відсутні кримінальні угрупування чи помітні фігури злочинного світу, здатні здійснювати організовану торгівлю зброєю.
  • Організована гуртова торгівля зброєю неможлива через величезну кількість блокпостів та прикордонних пунктів, які обмежують рух.
  • Злочинні угруповання в ЄС використовують викрадену зброю зі своїх країн, з нелегального імпорту із Західних Балкан, перероблену газову і травматичну зброю, а останнім часом навіть надруковану на 3D принтерах.
  • Нелегальний ринок зброї в Україні має винятково внутрішній характер і охоплює в основному незареєстровану зброю для самооборони та російську необліковану трофейну зброю й боєприпаси.

Це підтверджує, що Україна та українці демонструють високу дисциплінованість у сфері контролю за зброєю та боєприпасами, в особливості – тієї яка надходить від країн-партнерів. Навіть попри об’єктивні ризики, такі як тривала війна, зростання кількості людей, які добре володіють зброєю, і психологічна травматизація частини цих людей внаслідок жахів російської агресії. 

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-