Тематика деколонізації Росії набуває дедалі більшої актуальності, – Максим Майоров

Тематика деколонізації Росії набуває дедалі більшої актуальності, – Максим Майоров

Укрінформ
У четвер, 18 липня, в залі Укрінформу відбувся круглий стіл «Фіно-угорський спротив Росії: боротьба без союзників?», який організував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з Громадською платформою«Ліга Вільних Націй».

В обговоренні взяли участь фіно-угористи Ростислав Мартинюк, Дмитро Ковальов, Олівер Лооде, Дмитро Левусь; представники ерзянського національного руху в Україні Сиресь Боляєнь, Олена Кутирьова, Артем Рижиков; ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко; політичні експерти з деколонізації Росії Ольга Волянюк, Юрій Сиротюк, Ярослав Чорногор.

Відкриваючи захід, Максим Майоров з Центру стратегічних комунікацій підкреслив зростання в Україні та світі уваги до питання поневолених Москвою народів і нагадав, що ЦСКІБ неодноразово проводив заходи на цю тему:

«Тематика деколонізації Росії набуває дедалі більшої актуальності – буквально днями у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про основні засади державної політики України щодо взаємодії з національними рухами колоніальних народів Російської Федерації». Це важлива ініціатива українських депутатів, але вже далеко не перша. Так само і Центр стратегічних комунікацій вже проводив в Укрінформі круглі столи, присвячені деколонізації Росії.

Зокрема, у нас був круглий стіл з кількома сьогоднішніми учасниками про те, чи національні рухи народів Російської Федерації – союзники чи попутники. Був у нас окремо круглий стіл, присвячений проблемі Кавказу. І навіть обговорювали на одному із заходів тему козацтва».

Тележурналіст і продюсер Ростислав Мартинюк зробив екскурс у фіно-угорське питання в Росії. Народи цієї етномовної спільноти мають власні національні утворення (республіки, національні округи) у РФ – це Мордовія, Марій Ел, Удмуртія, Карелія, Комі, Югра. Попри це, виживання бездержавних фіно-угорських народів під загрозою через асиміляційний тиск Москви. 

Головний старійшина (Інязор) ерзянського народу Сиресь Боляєнь розповів про проблеми і боротьбу фіно-угрів в Росії на сучасному етапі:

«Останнім часом динаміка асиміляції наших народів посилилася, її активізувала Москва. З чим це пов’язано? По-перше, з тим, що загрозою для Росії є саме існування наших народів. І особливо фіно-угорських. Бо Московія може існувати без Кавказу чи без Бурятії, без Якутії. Але не може існувати без фіно-угорських республік, які в самому осерді імперії».

Інязор відзначив також брак міжнародної підтримки:

«Сьогодні фіно-угри у Росії – покинуті, ніхто не займається їхнім питанням. Організації, які формально мали б цим опікуватися, такі як Конгрес фіно-угорських народів, Консультаційна рада, та Fenno-Ugria, яка нещодавно намагалася дискредитувати нашу організацію, вони не знають, що робити і не хочуть нічого робити. Це завдання повинна взяти на себе Україна, вона може це робити тут. І для того є підстави».

Хоча у світі є три незалежні держави фіно-угорських народів – Угорщина, Фінляндія, Естонія – кожна з них має власні причини утримуватися від активної підтримки культурно споріднених народів у РФ – вважає Денис Ковальов, засновник Центру дослідження Фінляндії, керівник Українського центру фіно-угористики імені Анатолія Рябова.

А керівник «Уралік Центру» Олівер Лооде (Естонія) розкритикував формат Всесвітнього конгресу фіно-угорських народів, як такого, що зосередився на фольклорних атрибутах, самоусунувся від захисту культурних прав і зрештою, попри надмірну обережність, все одно втратив підтримку з боку російської влади. Лооде зазначив:

«Стало значно менше простору вільного представлення цих народів. Тому що влада РФ почала більше контролювати формування делегацій (до Всесвітнього конгресу – ред.) від усіх фіно-угорських народів у Росії. Тож у результаті ці делегації складалися, в принципі, з представників влади. І ці Конгреси з часом ставали більше фарсом, компрометацією тієї ідеї, що була закладена від початку.

Після російського демаршу з відмовою брати участь у Конгресі, його подальша доля стала невизначеною. 

«Є люди, які вважають, що Конгрес у Тарту у 2021 році був останнім, і цей формат вичерпав себе. Є люди, які вважають, що війна завершиться, і ми повернемося до цих Конгресів більш-менш як раніше.

Але що цікаво: жодного формального та публічного рішення або анонсу про те, чи буде Конгрес, чи продовжить існувати ця система, – немає. Тобто є невизначеність. Це – ознака браку ясної довгострокової стратегії у фіно-угорському русі. Усе це – знак застою та відсутності ідей для майбутнього в нових історичних і геополітичних умовах». – переконаний Лооде.

Тим часом угро-фіни в Україні розвели бурхливу культурницьку і політичну діяльність. Нещодавно делегація українських ерзян відвідала місто Кухмо у Фінляндії, яке було визнано культурною столицею фіно-угорського світу у 2023 році та підготувала репортаж про свою поїздку. Гості з України у Кухмо продемонстрували кліп, створений студією «Ерзя фільм» (керівник Артем Рижиков), з піснею «Ой у лузі червона калина» ерзянською мовою у виконанні Олени Кутирьової. Ректор Ніжинського державного університету Олександр Самойленко розповів про висунення українського Ніжина на конкурсі наступної культурної столиці фіно-угорського світу.

Активізація національних рухів фіно-угорських народів та інтересу до них в Україні, безумовно пов’язана з повномасштабною російсько-українською війною і порядком денним деколонізації РФ.

Аналітик Центру досліджень безпекового середовища «Прометей» Ольга Волянюк розповіла, що дані незалежних аналітичних центрів спростовують удавану єдність і дружбу народів РФ, яку демонструє російська пропаганда. Світова громадськість не завжди розуміє загрози колонізаційної політики РФ, але на цьому шляху є і деякі зрушення.

Експертка згадала нещодавні резолюції Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, присвячені деімперіалізації та деколонізації Росії. Волянюк закликала працювати над подальшими якісними та кількісними дослідженнями в цій темі:

«Широку громадськість запрошую читати щотижневі  моніторинги Центру дослідження безпекового середовища «Прометей», у яких ми фіксуємо подальше поглиблення російської кризи».

Робота з національними рухами народів РФ повинна мати системний характер і спиратися на стратегічне бачення – переконаний директор Українських студій стратегічних досліджень Юрій Сиротюк. На його думку, було б добре, якби не лише Ніжинський університет, а кожен виш України зосередився на дослідженні проблем і підтримці якогось конкретного народу РФ.

Фіно-угорист Дмитро Левусь підкреслив, що взаємодія з поневоленими повинна мати двосторонній характер: не лише визнання і підтримка з боку Києва, але й кроки національних рухів назустріч Україні. Прикладів взаємної підтримки є чимало. Інязор Боляєнь – ветеран сучасної російсько-української війни. Артем Рижиков звертався до учасників круглого столу з позицій Сил оборони України на передовій.

Захід у записі можна переглянути за посиланням.

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-