Роспроп поширює фейки про «мародерство» ЗСУ на Курщині

Роспроп поширює фейки про «мародерство» ЗСУ на Курщині

Укрінформ
Пропагандисти вдалися до підробки оголошень з онлайн-платформи OLX для дискредитації українських військових

Днями російські телеграм-канали почали тиражувати дезінформацію про те, що військовослужбовці Збройних сил України, які беруть участь в операції у Курській області РФ, нібито крадуть там ікони, а потім продають їх на українській платформі онлайн-оголошень OLX. Як «доказ» вони поширили скріншоти оголошень з українського маркетплейсу, де автори в описі буцімто вказують, що ікони привезені з Курська.

Наша команда виявила, що це фейк. Попри те, що такі ікони дійсно продаються на платформі OLX, «оголошення», які поширили пропагандисти, були підроблені в графічному редакторі. Росіяни змінили опис, ціну, а також імена продавців ікон.

Окрім цього, пропагандисти «відредагували» регіон походження товару – в кожному з фейкових оголошень Курськ відображається  як місто, де продаються ікони. Щоправда, український сегмент OLX покриває лише населені пункти України, тож функція купівлі товару з РФ там відсутня.

Такі фейки спрямовані на дискредитацію української армії і свідчать про бажання пропагандистів відвернути увагу світової спільноти від справжніх воєнних злочинів російської армії, у тому числі мародерства. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну міжнародними наглядачами та місцевими жителями були зафіксовані масові випадки пограбувань та крадіжок, скоєних російськими військовими на тимчасово окупованих територіях України.

Раніше Укрінформ спростував фейки роспропу про «сотні тисяч загиблих українських військових» та «рекрутинг» жінок до ЗСУ.

Дмитро Бадрак 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-