Регіональні союзи для деколонізації від росії не менш важливі, ніж глобальні - політолог

Регіональні союзи для деколонізації від росії не менш важливі, ніж глобальні - політолог

Укрінформ
Регіональні союзи таких держав, як Україна, Молдова, Грузія, європейська Білорусь, країни Балтії та Польща, не менш важливі, аніж глобальні, адже вони дають змогу деколонізувати свої регіони від росії.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк під час міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему: «Україна та Молдова. Спільне протистояння російській загрозі».

Він зазначив, що Україна наразі певною мірою "грає у глобальну історію" з союзниками. Водночас на думку політолога, не слід забувати про важливість регіональних "сусідських" союзів, адже саме вони деколонізують наш регіон від росії.

Читайте також: Вже час проаналізувати російську культуру в парадигмі деколонізації - литовська політаналітикиня

У цьому контексті Давидюк нагадав, що росія свого часу заходила у Чорноморський регіон і на Балкани для деокупації від Османської імперії.

"А потім так сталося, що ніхто й не помітив, як нас усіх самих тут окупували - від Болгарії до Балканського півострова і закінчуючи Чорноморським регіоном і Кавказом. Але, як казав класик, make russia small again. Мені здається, що такі сильні держави регіону, як Україна, Молдова, Грузія, європейська Білорусь, країни Балтії, Польща, зможуть зробити росію знову маленькою. Нагадаю, що ще 300 років тому не було назви "росія", а було московське князівство. Оце якраз і був їхній органічний розмір, а не ця стероїдна велика потворна держава, яка сьогодні має бажання - я не бачу, що вони мають дуже багато сил, - нападати на сусідні держави", - сказав Давидюк.

Він додав, що Україна і Молдова однозначно є партнерами, і висловив думку, що між країнами повинен бути "двосторонній рух допомоги і підтримки".

Читайте також: Європа ніколи не прийме імперіалістичної політики кремля – Урсула фон дер Ляєн

"У нас є спільний вектор - це євроінтеграція, і ми однозначно рухаємося разом. Десь трошки Грузія по дорозі почала відставати, але я вірю в те, що вони повернуться. Протести продемонстрували, що влада Грузії сьогодні не до кінця репрезентує суспільні геополітичні настрої країни. Я не виключаю, що в перспективі рік-два Грузія взагалі може стати головним драйвером пожежі для росії на території Кавказу", - спрогнозував політолог.

Як відомо, лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі 23 червня минулого року затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-