Україна проаналізувала 28 тисяч законів на відповідність праву ЄС - депутат

Україна проаналізувала 28 тисяч законів на відповідність праву ЄС - депутат

Укрінформ
Україна у межах підготовки до вступу у Європейський Союз проаналізувала 28 тисяч законодавчих актів на предмет їх узгодження із європейським законодавством.

Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко в ефірі марафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Найближчі пів року будуть скринінги українського законодавства Європейською комісією. Це офіційна процедура. Ми самостійно здійснили скринінг 28 000 законодавчих актів", - сказав депутат.

Він також висловив переконання, що на процес євроінтеграції України не вплине піврічне головування Угорщини у Раді ЄС. "Є побоювання через головування Угорщини, однак завтра розпочинаються перемовини (про вступ України в ЄС - ред.), тому все залежить від нас", - підкреслив парламентарій.

Водночас Пушкаренко звернув увагу на те, що український моніторинг законодавства показав, що необхідно імплементувати 3000 законодавчих актів. "Приблизно 3000 законодавчих актів, це за нашими даними, ми маємо імплементувати, привести до відповідності на законодавчому рівні, це завдання парламенту, а уряду - розробити необхідні підзаконні акти", - зазначив він.

Читайте також: Україна рухається до членства в Євросоюзі у безпрецедентному темпі - ОП

Депутат наголосив на тому, що ЄС буде розширюватися впродовж наступних 10 років, тому у України є шанси на лідерство у цьому питанні. "Україна має стати лідером з розширення ЄС у наступні 10 років у Східній Європі, як це раніше робила Польща", - підсумував політик.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС 21 червня погодила затверджений раніше на рівні послів мандат на переговори з Україною і Молдовою про входження до ЄС, що відкриває шлях до проведення першої міжурядової конференції, яка відбудеться 25 червня.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що після фактичного відкриття переговорів про вступ України до Євросоюзу двосторонні зустрічі щодо оцінки адаптації українського законодавства до права ЄС можуть розпочатися вже на початку липня.

Скринінг – офіційна процедура, під час якої Єврокомісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС аналізують відповідність національного законодавства країни-кандидата відповідному acquis ЄС (праву ЄС). Скринінг відбувається за 33 переговорними главами, які згруповані за 6-ма кластерами (тематичними блоками). В результаті скринінгу будуть визначені пріоритети ключових реформ (benchmarks) для кластеру в цілому.

За результатами скринінгу Єврокомісія представить звіт, на основі якого Рада ЄС ухвалить рішення про відкриття переговорного кластера. Скринінг вважається першим кроком у процесі перемовин про членство в Євросоюзі.

Фото: Mission of Ukraine to EU, Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-