Cікорський закликав Україну якнайшвидше вирішити питання ексгумації жертв Волинської трагедії

Cікорський закликав Україну якнайшвидше вирішити питання ексгумації жертв Волинської трагедії

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав українську владу якнайшвидше дозволити ексгумацію жертв Волинської трагедії.

Про це він сказав у інтервʼю телеканалу TVP Info, передає Укрінформ.

Глава МЗС нагадав, що Польща буде мати голос під час рішення про закриття розділів у переговорах Україна-ЄС.

«Тому краще, щоб Україна вирішила цю справу (наданння дозволів на пошуково-ексгумаційні роботи – ред.) якомога швидше у дусі вдячності Польщі за те, що сьогодні ми для неї робимо», - заявив Сікорський.

За його словами, загиблі поляки заслуговують на поховання, а Україна «має зрозуміти також темніші сторони своєї історії».

Читайте також: У Польщі подали перший приватний запит до України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

Глава польської дипломатії підкреслив, що це питання він порушував під час нещодавніх переговорів з українським колегою Дмитром Кулебою.

Він також зауважив, що під час свого нещодавнього виступу в Польщі Кулеба "припустився помилки".

Читайте також: Без розв'язання історичних проблем з Польщею Україна не увійде до ЄС - Туск

Як повідомлялося, 28 серпня Дмитро Кулеба під час молодіжного форуму в Ольштині, відповідаючи на запитання про те, коли Україна дозволить проводити ексгумації польських жертв Волинської трагедії, зазначив, що Україна не забороняла ексгумації польських жертв, але польська сторона також повинна виконати певні умови для нормалізації відносин з Києвом в історичній площині. Він також звернув увагу, що в межах акції «Вісла» 1947 року багато українців були примусово виселені з «українських територій» на північ Польщі.

Після слів Кулеби в Польщі розгорівся скандал із звинуваченням українського міністра в тому, що він назвав територію Польщі українськими землями, таким чином висловивши територіальні претензії до РП.

МЗС України виступило із заявою, що Кулеба не висловлював територіальних претензій до Польщі, а під «українськими територіями» він мав на увазі місця компактного проживання української спільноти.

Після цього прем'єр-міністр РП Дональд Туск заявив, що Україна «так чи інакше повинна буде відповісти на польські очікування», і підкреслив, що від вирішення історичних проблем залежатиме згода Польщі на членство України в ЄС.

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість українська сторона наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-