Блокування вступу України до ЄС через Волинську трагедію вписується в політику Путіна - Дуда

Блокування вступу України до ЄС через Волинську трагедію вписується в політику Путіна - Дуда

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи слова віцепрем'єра Владислава Косіняка-Камиша про те, що Україна не може бути прийнята до ЄС, поки Варшава і Київ не вирішать питання подій на Волині, заявив, що такі коментарі грають на руку політиці російського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє PAP, передає Укрінформ.

Відповідаючи в ефірі Polsat News на запитання про польсько-українські відносини та суперечки щодо подій на Волині, Дуда відповів, що намагається діяти так, щоб "не створювати точок напруги між Варшавою та Києвом". "Це було нелегко, звичайно, тому що між нами є теми, які є дуже складними, але я обговорював ці питання з Президентом Володимиром Зеленським", – зазначив він і нагадав про свою участь разом з українським президентом в екуменічному богослужінні в Луцькому кафедральному соборі у 80-ті роковини подій на Волині в липні минулого року.

За словами Дуди, сьогодні цією зовнішньою політикою безпосередньо керує уряд і міністр Радослав Сікорський. Саме на них сьогодні лежить величезна частина відповідальності за польсько-українські відносини.

При цьому Дуда підкреслив, що пошук згоди у всіх складних питаннях, в тому числі історичних, є також в інтересах України.

Дуду запитали про слова віцепрем'єра Польщі Владислава Косіняка-Камиша, який заявив, що Україна не може бути прийнята до Європейського Союзу, поки Варшава і Київ не вирішать питання подій на Волині. У відповідь президент Польщі нагадав, що "те, що Україна не буде в ЄС, було однією з причин, чому Путін вирішив здійснити вторгнення в Україну – саме для того, щоб зупинити інтеграцію України в ширшу західну спільноту".

Читайте також: Вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії Зеленським і Дудою є символічним жестом - історик

"Якщо хтось говорить, що він збирається заблокувати доступ України до ЄС, то тим самим він вписується в політику Володимира Путіна. Ну, я не знаю, чи це є наміром тих, хто зараз при владі. Я хотів би знати, що конкретно мають на увазі міністри та прем'єр-міністри, коли роблять такі заяви, тому що це складні питання для українців, і які роками замовчувалися", – сказав Дуда.

Тема Волинської трагедіїє однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються.

Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість українська сторона наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони, й вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки та нині активно використовує російська пропаганда.

Фото: PAP/Leszek Szymański

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-