Госпітальні округи: хто вирішує долю лікарень?

Госпітальні округи: хто вирішує долю лікарень?

Укрінформ
27 січня о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: "Госпітальні округи: хто вирішує долю лікарень?" (Зала 1).

Учасники: Геннадій Зубко - Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ; Павло Ковтонюк - заступник Міністра охорони здоров'я; Мирослав Пітцик - виконавчий директор Асоціації міст України.

Підсумкові матеріали:

Жодну лікарню не закриватимуть в ході медичної реформи - Зубко

Влада не планує закривати жодний медичний заклад у рамках проведення в Україні медичної реформи.

Про це віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко сказав на брифінгу в Укрінформі.

«Я хотів би повідомити, що жодний медичний заклад в умовах такого реформування не буде закритий. Він буде ще більше підсилений можливостями надання послуг», - сказав Зубко.

На його переконання, громадянам варто показати кілька областей, де було затверджено межі госпітальних округів, та чітко пояснити, яким чином це вплине на інфраструктуру і наскільки зручно це буде для пацієнтів.

Як відомо, уряд розпочинає реформу охорони здоров'я на початку 2017 року і планує завершити її до 2020 року. Цьогоріч буде здійснено ряд кроків: планується реформувати первинну медичну допомогу і створити засади для розвитку сімейної медицини; запровадити референтні ціни на ліки та механізм часткової компенсації вартості ліків від певних видів захворювань; затвердити протоколи лікування і впровадити елементи страхової медицини.

Зубко стверджує, що грошей на реформу медицини вистачить

У рамках проведення в Україні медичної реформи зміняться підходи до фінансування системи охорони здоров’я, але розмір медичної субвенції зменшувати влада не збирається.

Про це віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко сказав на брифінгу в Укрінформі.

«По фінансуванню нічого не змінилося. Медична субвенція в якому обсязі була, така і буде. Ми нічого не змінюємо. Сьогодні лікарні та медичні установи є власністю громади. На громади покладається тільки питання обслуговування та комунальні видатки, а все інше забезпечує держава, але нам дуже потрібно, щоб ми фінансували не койко-місце, яке або є вільним або є заповненим. Нам потрібно, щоб людина, яка приходить до лікаря, мала документ, який підтверджує, що саме цей лікар отримає кошти за надану послугу», - сказав Зубко.

Поки що, наголосив урядовець, досить дивною виглядає ситуація, коли українці мають сплачувати певні благодійні внески у лікарнях, які фінансуються державною. Як приклад він навів оголошення в одному зі столичних медзакладів. Там у зв’язку із незадовільним становищем вітчизняної медицини громадян закликають здати кошти на благодійну допомогу закладу, а також є інформація про те, де можна узяти банківські реквізити медзакладу. 

«Ми розуміємо, які можуть бути оголошення в інших лікарнях інших областей, тому питання про реформування медичної галузі не стоїть ні в кого, ні у пацієнтів, які звертаються за допомогою, ні в тих, хто хоче реформувати, ні в лікарів», - підкреслив він.

 Як відомо, уряд розпочинає реформу охорони здоров'я на початку 2017 року і планує завершити її до 2020 року. Цьогоріч буде здійснено ряд кроків: планується реформувати первинну медичну допомогу і створити засади для розвитку сімейної медицини; запровадити референтні ціни на ліки та механізм часткової компенсації вартості ліків проти певних видів захворювань; затвердити протоколи лікування і впровадити елементи страхової медицини.

Громади самостійно визначають кількість госпітальних округів та профіль лікарень - Ковтонюк

Місцеві органи влади повинні самостійно визначити кількість госпітальних округів, лікарень та їх профіль. Затверджуватися центральною владою госпітальні округи будуть у відповідності до методики їх створення.

Про це на брифінгу, що пройшов у п'ятницю, 27 січня, в Укрінформі, заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент агентства.

«В цьому році мають сформуватися госпітальні округи, у кожного повинен бути свій план. Ми не можемо зробити це за громади. Якщо якась громада не спроможеться зробити округ, значить вона не утворить його. Ми діємо максимально в дусі децентралізації і передачі свободи та відповідальності на рівень громад. Якщо громади сформували округ, є план, вони отримають інвестиції. Якщо не домовилися про округ, будуть жити як жили», - сказав Ковтонюк.

Він зазначив, що кількість лікарень в регіонах не зміниться, але в цьому випадку на рівні місцевої влади потрібно вирішити, які саме медичні послуги зручно отримувати місцевим жителям в кожній конкретній лікарні з урахуванням місцевої інфраструктури, зокрема наявності доріг. Кожен госпітальний округ повинен відповідати двом головним критеріям - послуга з інтенсивного лікування та можливість не більше ніж за годину дістатися до лікарні, де надається така послуга.

«Наша мета уніфікувати, що кожна людина, в кожній точці країни знає, що у випадку, коли щось стається, протягом години її довезуть туди, де буде адекватна допомога», - сказав заступник міністра.

Питання профілю лікарень залишається у відповідальності громад, оскільки вони є власниками медзакладів. На рівні Міністерства, за словами Ковтонюка,  будуть сформовані рамкові вимоги до лікарень, які будуть базуватися, в тому числі, на показниках щодо материнства і дитинства, пріоритетних станів, стосуватися об'єму послуг, їх якості. 

Робота над створенням госпітальних округів буде тривати протягом 2017 року. За цей час громади мають вирішити питання формування меж госпітального округу, створення госпітальної ради, розробити план розвитку  округу. Госпітальну раду утворюють з представників кожного міста обласного значення, району та об'єднаної територіальної громади госпітального округу пропорційно до чисельності їх населення. 

План розвитку госпітального округу розробляється цією радою строком на 5 років та має враховувати, зокрема, стратегічний розвиток округу, опис маршрутів пацієнтів у межах округу, оптимальний розподіл функцій щодо надання меддопомоги між учасниками госпітального округу та визначення видів та обсягу медичної допомоги, перелік перспективних закладів охорони здоров'я та плани їх розвитку, пропозиції щодо реорганізації медзакладів.

Заступник міністра зазначив, що уряд готовий інвестувати в підтримку госпітальних округів, при умові, що буде створений план розвитку округу та чітко визначено профіль лікарень та послуг, які вони надаватимуть.

«Є бажання уряду інвестувати в підтримку госпітальних округів, причому інвестиції під всі лікарні, які там є,  незалежно від того розширюється лікарня чи підсилюється, перетворюється на хоспіс чи реабілітаційний центр, є намір інвестувати туди так само з державного бюджету», - сказав Ковтонюк.

Він повідомив, що зараз на погодження центральних органів влади передано проекти 49 госпітальних округів з 13 областей України. У разі відповідності методиці формування округів, ці проекти будуть затверджені.

«Ми перевіряємо на відповідність рамковим вимогам, які встановлені до формування округів. Якщо така відповідність є, ми це рішення затверджуємо так, як це було прийнято в громадах», - зазначив Ковтонюк.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-