На Херсонщині презентували програму боротьби з онкозахворюваннями

На Херсонщині презентували програму боротьби з онкозахворюваннями

Укрінформ
На колегії у Херсонській обласній держадміністрації представили п'ятирічну Програму боротьби з онкологічними захворюваннями.

Про це повідомляє прес-служба Херсонської ОДА.

"30 січня під час колегії Херсонської обласної державної адміністрації присутнім було представлено обласну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2023 роки", - йдеться у повідомленні.

Голова ОДА Андрій Гордєєв підкреслив, що люди не повинні боятися здавати аналізи для раннього виявлення онкології через високу ціну на лікування. За його словами, в області буде розширено медичні протоколи сімейної первинної медицини з акцентом на виявлення онкологічних захворювань та створено скринінгові центри за госпітальним принципом у 4 округах, аби своєчасно виявляти онкологічні хвороби у чоловіків, жінок, дітей з 13 років. У випадку підозри аналізи направлятимуться до скрінінгових центрів (якщо це віддалені райони, то з урахуванням телемедицини), і онкодиспанцер повністю керуватиме цією справою: від початку і до завершення.

«Сьогодні ми представили проект, над яким працювали близько року... Під час колегії ми чули думки різних людей: волонтерів, лікарів, науковців. Всі висловили схвальні відгуки щодо нашої програми. Тепер її потрібно прийняти на сесії Херсонської обласної ради, яка відбудеться 8 лютого, та починати виконувати", - зазначив Гордєєв.

Читайте також: Херсонська ОДА підписала меморандум з Міжнародним центром оборони та безпеки

Він акцентував, що минулого року спільними зусиллями за допомоги бюджетів різних рівнів для Херсонського обласного онкологічного диспансеру було придбано оснащення вартістю майже 42 млн грн. Наразі обладнання монтується і вже скоро буде запущено. Отже, на сьогодні в області є повний цикл: від виявлення до лікування. Для жителів Херсонщини це буде безкоштовно, а для людей з інших регіонів – на платній основі.

«Онкодиспансер потребує дооснащення приблизно на 5 млн доларів. Таких коштів у бюджеті немає, але ми очікуємо допомогу від уряду Китаю, заявку на яку ми подали ще у 2016 році. Китайська сторона підтвердила передачу обладнання нам, цей процес займе мінімум рік. Також ми розглядаємо варіант державно-приватного партнерства з залученням відповідного обладнання на безкоштовній основі від інвесторів з можливістю у них потім замовляти послугу по лікуванню наших громадян», - інформував Гордєєв.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, станом на 1 січня 2019 року на обліку в обласному канцер-реєстрі перебувають 29659 хворих на рак. Щороку в Херсонській області виявляється понад 4 тис. нових випадків злоякісних новоутворень і помирає від раку понад 2 тис. осіб, з них до 30% ⎯ особи працездатного віку. Питома вага онкологічних хворих, виявлених на І - ІІ стадіях раку, в Херсонській області у 2018 році становила 51%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-