На Київщині відбулась партнерська зустріч щодо реформи харчування
Про це заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.
Участь у зустрічі взяли, зокрема, сам Кулеба, очільники семи обласних військових адміністрацій, їхні профільні заступники й керівники департаментів освіти.
Заступник керівника ОП наголосив, що від якості шкільних сніданків й обідів залежать рівень навчання, здоров'я і психологічний стан дітей. Особливо зараз, коли через війну в дітей зростає стрес і тривога.
"Вони не повинні думати про те, де взяти сили та енергію. Про це потурбуються фахівці", – підкреслив Кулеба.
Як зауважив він, Київська область однією з перших почала змінювати підхід до харчування дітей в навчальних і дошкільних закладах, тож цей досвід уже можуть переймати інші регіони.
Так, ідеться про створення на базі харчоблоків освітніх закладів опорної кухні, організацію харчування в опорному закладі освіти й філіях, куди доставляються сніданки та обіди, кулінарні хаби, де навчають кухарів для шкільних їдалень, будівництво в Бучі фабрики-кухні, яка годуватиме 10 тисяч учнів, а за потреби воєнного часу – і вимушених переселенців із найближчих громад.
"Це все унікальний досвід, який потребує масштабування", – наголосив заступник керівника ОП.
Кулеба додав, що, після того, як повномасштабне російське вторгнення перервало реалізацію реформи на цілий рік, сьогодні слід працювати з більшими темпами і завзяттям, щоб наздогнати цей час і можливості.
Посадовець висловив переконання, що формат обміну практичним досвідом, пошук варіантів його адаптації для різних регіонів значно пришвидшать процес впровадження реформи на місцях.
Своєю чергою Олена Зеленська відзначила важливість такої роботи напередодні нового навчального року, повідомляє Офіс Президента.
"Якісне шкільне харчування має бути доступним для всіх, хто ходить до школи в цей стресовий воєнний час, щоб були сили навчатися, навчати", – наголосила вона.
Учасники партнерської зустрічі відвідали заклади освіти Київської області, де вже успішно впровадили зміни в системі харчування. Гості зустрілися з керівництвом закладів і дізналися про новітні підходи до організації харчування дітей на місцях, специфіку їхнього впровадження і перші результати. Також ознайомилися з різними моделями харчування – базовою, опорною і фабрикою-кухнею, розробленими для навчальних закладів шкільного типу Національною асоціацією громадського харчування.
Окрім того, учасники зустрічі відвідали будівництво фабрики-кухні в місті Буча.
Керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк поінформував гостей про стратегію й основні напрями роботи, зокрема про посилення спроможності громад, модернізацію матеріально-технічної бази й розвиток кадрового потенціалу.
"Наше завдання – не модернізувати кухні, замінити обладнання й прибрати або додати щось до меню. Ми з вами маємо амбітніші плани. Ми прагнемо зробити так, щоб якомога більша кількість дітей мала доступ до здорової їжі", – зазначив посадовець.
Як повідомлялося, реформа шкільного харчування ініційована першою леді України Оленою Зеленською ще до повномасштабного вторгнення російських військ.
Презентація нового шкільного меню відбулася у травні 2021 року. 1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель й освоєння нових технологічних карт.