Львівські хірурги зробили унікальну операцію дівчинці, в якої пальці рук були збільшені у чотири рази

Львівські хірурги зробили унікальну операцію дівчинці, в якої пальці рук були збільшені у чотири рази

Фото
Укрінформ
Львівські хірурги лікарні святого Пантелеймона зробили унікальну операцію 6-річній Меланії, в якої пальці рук були збільшені в чотири рази. А найменший поріз у зоні аномалії загрожував її життю.

Про це повідомляє Львівська міська рада, передає Укрінформ.

«З такою рідкісною патологією хірурги лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова зіткнулися вперше. Пальці руки у 6-річної львів’янки були збільшені аж у чотири рази, а найменший поріз у зоні аномалії викликав масивну кровотечу і загрожував життю дитини. Та лікарі діагностували загадкову хворобу і знайшли спосіб допомогти дитині… Завдяки операції пальчики Меланії зменшилися вдвічі», - повідомляє Львівська міська рада.

Як зазначається, деякі пальчики на лівій руці дівчинки раптово збільшились та набули синьо-багряного кольору, коли їй було два роки. Батьки роками оббивали пороги лікарень. В одній з американських клінік медики запропонували ампутацію.

Кілька місяців тому мама дівчинки натрапила в мережі на інформацію про лікаря, який спеціалізується на хірургії кисті, оперує дорослих і рятує кінцівки захисників від ампутації. Це був Гнат Герич – завідувач хірургічного відділення лікарні святого Пантелеймона. До нього і звернулася родина.

«Після ретельного обстеження спеціалісти врешті змогли встановити Меланії діагноз: артеріовенозна мальформація. Це вроджена патологія, яка, зазвичай, вражає судини головного мозку, рідше – спинного. А от що така недуга розвинулася в судинах руки – випадок унікальний», - йдеться в дописі.

Після консиліуму команда спеціалістів вирішила взятися за цей надскладний випадок. Спершу лікарі мусили з’ясувати анатомію судинного дерева в кисті Меланії та перевірити, чи можливо видалити патологічні судини без порушення кровопостачання кінцівки. Для цього перекрили деякі венозні фістули – патологічні отвори, через які кров з артерій Меланії потрапляє в її вени. Це було ангіографічне, себто діагностичне, втручання.

Читайте також: У рівненській лікарні 9-річному пацієнту з хворобою Пертеса провели малоінвазивну операцію

Під час другої, вже 6-годинної операції на кисті, спеціалісти видалили більшу частину аномально розвинутих судин і змогли зменшити тиск крові у венозній системі. Це доволі складне втручання, адже хірургам потрібно було вкрай делікатно видаляти кожну аномальну судину та водночас не зачепити ті, що відповідають за живлення кінцівки. І їм вдалося це зробити.

Нині на дівчинку чекає реабілітація, а за місяць – повторне втручання, під час якого хірурги планують видалити залишок аномальних судин.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові лікарі прооперували немовля з півкілограмовою пухлиною.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-