Зона забруднення у Десні посунулася нижче Чернігова по течії

Зона забруднення у Десні посунулася нижче Чернігова по течії

Укрінформ
За оперативними даними, накопичене забруднення у річці Десна посунулося нижче Чернігова, де зафіксовані нечисленні випадки мору риби.

Про це повідомила у Телеграмі пресслужба Міністерства захисту довкіллю та природних ресурсів, передає Укрінформ.

«Сьогодні забруднення у річці Десна накопичилось в межах м.Чернігів у місці зруйнованого автомобільного мосту. За оперативною інформацією, забруднення просунулось нижче м.Чернігів до Количівки (180 км), однак інтенсивний запах та випадки мору риби тут нечисленні», - йдеться в повідомленні.

Наразі фахівці розглядають можливість встановлення додаткових аераторних установок для насичення киснем річки вниз за течією.

Наголошується, що причинами накопичення забруднення в межах зруйнованого автомобільного мосту були природні особливості рельєфу дна річки та характер течії (перемішування в шарах по глибині). Проведені фахівцями Держводагентства та Держекоінспекції заходи перешкоджають просуванню забруднення вниз по течії, але наразі цього ще недостатньо, щоб зупинити мор риби у місці концентрації забруднення.

Міндовкілля співпрацює з ПрАТ «АК «Київводоканал» щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Але на сьогодні такі ризики відсутні.

Читайте також: На центральному пляжі Чернігова спостерігається неприємний запах, є загибла риба

За даними екологів, наразі спостерігаються випадки мору риби у місті Чернігів, селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 т загиблої риби. На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем та місцевими громадами здійснюють заходи з уловлювання та захоронення загиблої риби.

Далі за течією Десни зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер. Наразі вже спостерігається осідання осаду чорного кольору на дно річки.

Як повідомлялося, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук повідомила, що рух органічного забруднення річок Сейм і Десна у напрямку Києва сповільнюється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-