На Тернопільщині стартував проєкт із удосконалення взаємодії ОВА з органами місцевого самоврядування

На Тернопільщині стартував проєкт із удосконалення взаємодії ОВА з органами місцевого самоврядування

Укрінформ
На Тернопільщині за підтримки Ради Європи стартував пілотний проєкт із удосконалення взаємодії між місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Про це повідомив під час форуму громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» начальник Тернопільської ОВА В'ячеслав Негода, передає кореспондент Укрінформу.

"На Тернопільщині за підтримки Ради Європи стартував пілотний проєкт з удосконалення взаємодії місцевих державних адміністрацій з органами місцевого самоврядування та трансформування місцевих державних адміністрацій, в даному випадку військових, у статус адміністрацій префектурного типу. Це важлива робота, яка налагодить ефективну взаємодію виконавчої влади з органами місцевого самоврядування.", - зазначив Негода.

В області вже почали моніторинг діяльності органів самоврядування. Зокрема, на дотримання принципів прозорості і публічності у їх роботі.

На Тернопільщині провели форум громад / Фото: Юлія Томчишин, Укрінформ

"Ми здійснюємо моніторинг оприлюднення розпоряджень голів громад про скликання сесій на вебресурсах, прийнятих актів, відеозаписів пленарних засідань ради. Все це вимагається законом. На основі цих даних будемо здійснювати аналіз законності прийнятих органами самоврядування актів", - розповів Негода.

Читайте також: На Тернопільщині провели форум громад

Начальник Тернопільської ОВА також оприлюднив перші результати моніторингу. У серпні було проведено більше 40 засідань сесій місцевих рад. 24 ради вчасно оприлюднили розпорядження про скликання. У вересні заплановано провести теж 41 засідання сесій. Із них лише три ради не оприлюднили розпорядження.

"Ми відпрацюємо сучасні підходи і моделі взаємодії з органами місцевого самоврядування. Розробимо систему моніторингу, яка базуватиметься на статті 8 Європейської хартії місцевого самоврядування. Буде відпрацьована система аналізу рішень громад на їх законність. Адже дуже важливо, щоб у своїй діяльності органи місцевого самоврядування дотримувалися закону, оскільки їх рішення впливають на жителів громад, бізнесу і всієї області", - зазначив Негода.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня у Тернополі відбувся форум "Соціальна сфера в умовах війни".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-