В Україні не ведеться статистика щодо кібернасильства - експертка

В Україні не ведеться статистика щодо кібернасильства - експертка

Укрінформ
В Україна немає повноцінних статистичних даних щодо масштабів проблеми насильства у цифровому просторі.

Про це аналіткиня проєкту «Індекс реформ» Вікторія Агапова сказала під час круглого столу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«У 2024 році ми досі не маємо повноцінних статистичних даних щодо масштабів проблеми насильства у цифровому просторі... Хоча подолання проблеми кібернасильства в Україні визнається Державною стратегією забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у період до 2030 року,.. саме в цій Державній стратегії зазначається, що в Україні відсутні статистичні дані про випадки кібернасильства. Це проблема в Україні є, її необхідно вирішувати», – наголосила Агапова.

За її словами, здебільшого оцінка проводиться на основі опитувань, але вони не є всеохопними. Зокрема, згідно з опитуванням U-Report від UNICEF, у 2020 році 51% респондентів зазнавали насильства, 64% зазнавали насильства онлайн. У нерепрезентивному опитуванні взяло участь 8109 осіб з різних країн.

Читайте також: В Україні стартує просвітницька кампанія з підвищення рівня кібергігієни

Крім того, згідно з опитуванням U-Report UNICEF у 2019 році в Україні 38% українців отримували погрозливі та/або принизливі повідомлення в інтернеті.

Водночас дослідження від Economist Intelligence Unit, проведено у 45 країнах, засвідчило, що 85% жінок зазнавали або були свідками насильства в інтернеті та за допомогою технологій, а 38% жінок повідомили про особистий досвід такого насильства. У нерепрезентивному опитуванні взяло участь 15 095 осіб.

Агапова назвала й інші ключові проблемами у сфері цифрової безпеки щодо насильства у цифровому середовищі. Серед них - недостатнє законодавче визначення на реагування, труднощі у зборі доказів, технічні обмеження, стереотипи, недостатня цифрова грамотність.

Вона зауважила, що проблема є відносно новою для суспільства і асоціюється з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій.

Читайте також: Росія - перша в світовому рейтингу кіберзлочинності

«Проблема кібернасильства набула найбільшого розвитку під час пандемії COVID-19 у зв'язку з тим, що люди почали більше часу проводити у цифровому середовищі і менше комунікувати наживо. Руйнувалися деякі соціальні зв'язки, відповідно - зростав рівень соціальної напруги. Це призводило не лише до сплеску випадків домашнього насильства, а й зростання проявів насильства у цифровому середовищі», – пояснила фахівець.

За її словами, насильство у цифровому вимірі має дуже багато проявів: цькування, крадіжка інформації, крадіжка банківської інформації, видавання себе за іншу особу, створення фейкових акаунтів, переслідування, кіберсталкінг, поширення інтимних фото жертви, виробництво порно із застосуванням технологій deepfake, підбурювання до самогубства тощо.

Читайте також: У Києві презентували сайт проєкту «Кібер Брама»

За її словами, найбільш уразливими є такі соціальні групи, як діти, жінки та представники національних, сексуальних меншин.

Як повідомлялося, у проєкту "Кібер Брама", що спрямований на надання знань громадянам про те, як безпечно користуватись Мережею, запобігати та протидіяти злочинним діям в інтернеті і не стати жертвою ворожої пропаганди, з'явився сайт.

Фото ілюстративне: El Nacional 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-