Росіяни розміщують на сайтах із усиновлення фото викрадених українських дітей - FT

Росіяни розміщують на сайтах із усиновлення фото викрадених українських дітей - FT

Укрінформ
Фото і дані українських дітей, які були викрадені та вивезені до Росії в перші місяці вторгнення РФ в Україну в 2022 році, окупанти розміщують на сайтах із усиновлення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні Financial Times, для якого були використані технології з розпізнавання обличчя, публічні дані, а також інтерв’ю з українськими офіційними особами та родичами самих дітей.

Журналісти ідентифікували та знайшли чотирьох українських дітей на пов’язаному з російським урядом веб-сайті з усиновлення «usynovite.ru».

Одна дитина зображена з новим російським іменем і віком, ці дані відрізняються від тих, що вказані в їхніх українських державних документах.

Інша дитина зображена з російським варіантом українського імені. Проте про українське походження жодної дитини не вказується.

Дітей росіяни викрали з державних будинків опіки та розлучили зі своїми опікунами й родичами в містах на півдні та сході України, які потрапили під контроль російської армії у 2022 році.

Йдеться про дітей від восьми до 15 років.

Зазначається, що діти, яких розшукали журналісти FT, особи яких підтвердила українська влада разом з їх родинами, опинилися в Тульській області під Москвою та в Оренбурзькій області поблизу казахського кордону. Одну дитину вивезли в тимчасово окупований Крим.

Читайте також: Лубінець: Українські діти є ресурсом для росіян, з них роблять солдатів

Ще 17 дітей, яких журналісти знайшли на російському сайті з усиновлення, були підтверджені у недавньому розслідуванні New York Times. Усі вони з дитячого будинку з Херсону.

За оцінками української влади, майже 20 000 дітей були примусово вивезені з тимчасово окупованих територій до Росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Багато тисяч неповнолітніх досі вважаються зниклими безвісти.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-