В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

Оновлено
Укрінформ
Сьогодні, 26 червня, в Україні відзначають День кримськотатарського прапора.

Це неофіційне свято, що відзначається за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу з 2010 року, символізує єдність, наступність поколінь кримських татар та їхню боротьбу за свободу і право на самовизначення.

Кримськотатарський прапор був запроваджений у грудні 1917 року першим Курултаєм кримськотатарського народу у Бахчисараї. За радянських часів, коли кримськотатарський народ зазнав репресій, прапор не використовувався.

Прапор був відновлений 30 червня 1991 року у Сімферополі другим Курултаєм кримськотатарського народу.

Кримськотатарський прапор є символом боротьби за права і свободи та надії на повернення на рідну землю, наголосив міністр оборони України Рустем Умєров з нагоди відзначення Дня прапора кримськотатарського народу.

“26 червня - особливий день для кожного кримського татарина та всіх, хто підтримує боротьбу за свободу та справедливість. Сьогодні ми відзначаємо День прапора кримськотатарського народу", - зазначив міністр.

За його словами, "цей символ єднає всіх кримських татар, де б вони не знаходились, нагадуючи про багатовікову історію, культуру та традиції".

Читайте також: У Криму зараз відбувається зросійщення і знищення - Чубаров

"Кримськотатарський прапор - це не лише символ національної ідентичності, але й символ боротьби за права і свободи, символ надії на повернення на рідну землю", - наголосив Умєров.

"Україна переможе у війні і поверне Кримський півострів. Слава кримськотатарському народу. Слава Україні!", - підкреслив очільник Міноборони.

Читайте також: На флагштоку КМДА підняли кримськотатарський прапор

Кримськотатарський прапор - це символ боротьби за право жити на рідній землі, за права та свободи одного з корінних народів України.

Про це у День кримськотатарського прапору написала на своїй сторінці у Фейсбуці постійна представниця Президента в Криму Таміла Ташева.

"Сьогодні відзначаємо День кримськотатарського прапора. Це символ боротьби за право жити на рідній землі, за права та свободи одного з корінних народів України. Цей прапор в окопах та на передовій поряд із захисниками Української держави, він майорить у цей день на будівлях та говорить нам про силу і відважність всього кримськотатарського народу, про спротив окупантам та протидію їхнім загарбницьким амбіціям", - йдеться у повідомленні.

За її словами, всю історію і до сьогодні вороги намагалися зробити все, щоб знищити всі блакитно-жовті прапори в Криму, стерти пам’ять про кримських татар, про Україну, про справжню історію півострова. Не оповиту російськими міфами та пропагандою, не колонізовану, а реальну. І кримськотатарський прапор пережив багато на своєму шляху: від повної заборони в 1929 році, до того, що у 1944 його зберігання вважалось злочином.

«Рідні та близькі серцю кольори. Блакитне полотно, жовта тарак-тамга. І глибока-глибока історія. Про боротьбу. Життя. Здобуте і втрачене. Про віру і мрії. Сподівання. Про нас, кримських татар. Про нашу любов до землі, до рідного Кримського півострова», - написала Ташева.

Вона наголосила, що цей прапор в окопах та на передовій поряд із захисниками Української держави, він майорить у цей день на будівлях та говорить нам про силу і відважність всього кримськотатарського народу, про спротив окупантам та протидію їхнім загарбницьким амбіціям.

"Вірю, що зовсім скоро кримськотатарський прапор обов’язково ВІЛЬНО майорітиме пліч-о-пліч з державним прапором над вільними містами УКРАЇНСЬКОГО Криму!

З Днем кримськотатарського прапора!", - додала вона.

Зауважимо, прапор кримських татар є національною символікою. Це полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (тамгою) у верхньому лівому куті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-