Українці за кордоном мають самі вирішити, чи повертатися для захисту Батьківщини - Зварич

Українці за кордоном мають самі вирішити, чи повертатися для захисту Батьківщини - Зварич

Фото
Укрінформ
Україна зацікавлена в тому, щоби її громадяни добровільно поверталися з-за кордону захищати Батьківщину, а силоміць повертати чоловіків ніхто не хоче.

Про це заявив посол України в Чеській Республіці Василь Зварич в ефірі чеського новинного телеканалу CT24 у четвер увечері, передає Укрінформ.

«Захищати Батьківщину є обов’язком кожного громадянина України, де б він не жив. Але, зрозуміло, ніхто не буде насильно висилати людей в Україну. Ні про що таке ми не вели перемовини із Чехією… Самі українці, які живуть за кордоном, мають вирішити, чи хочуть вони виконати свій обов’язок або уникнути його, Звісно, ми хочемо, щоби якомога більше українців виконали свій обов’язок», - сказав Зварич.

При цьому він навів приклад проєкту спільно з Польщею щодо формування спільного легіону, в якому будуть виключно добровольці.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ
Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Актуальні події в Курській області дипломат коментувати не став, але підкреслив, що Україна має право боронити себе, включно на території РФ. Метою є максимально знизити потенціал і спроможність Росії вести цю війну. І весь вільний світ має підтримати Україну та допомогти їх перемогти, підкреслив посол.

Читайте також: У серпні стартує інформаційна кампанія з набору до Українського легіону - Зварич

Ситуацію на фронті він назвав насправді складною, але не безнадійною. Посол назвав важливим отримання Україною винищувачів F-16, які точно змінять ситуацію на фронті. Втім, ЗСУ потребують їх набагато більше.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ
Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Він зазначив, що тільки українців можуть вирішувати долю своїх територій. Пропозиції щодо «торгівлі» українськими територіями є неприйнятними, підкреслив дипломат. Єдиним способом досягти сталого миру є змусити росіян вийти з усієї території України, констатував дипломат. Замирення агресора призведе лише до заохочення агресора продовжувати, і про це чехи як ніхто добре знають зі власної історії.

«Будемо воювати аж допоки не переможемо, а переможемо ми обов’язково!» - заявив Зварич.

Глава дипломатичної місії подякував чеській владі за її ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України та висловив сподівання, що робота буде продовжена й в наступному році. Чеська ініціатива допомогла певною мірою збалансувати ситуацію на полі бою, і якщо раніше співвідношення сягало 10 російських пострілів на 1 український, то тепер це 3 до 1.

Читайте також: Зварич: Росія останні два роки системно намагалася посварити українців і поляків

Зварич також подякував чеській державі за допомогу сотням тисяч українських біженців. Водночас він підкреслив, що гордий за українців, які живуть у Чехії та роблять чималий свій внесок у її економіку. Сплачені українцями в ЧР у першому кварталі цього року податки вдвічі більше за суму, яку місцева влада виділила на соціальну допомогу громадянам України, які мають у Чехії статус захисту.

Василь Зварич наголосив, що робитиме все можливе на своїй посаді для підтримання українсько-чеських відносин на рівні стратегічного партнерства і висловив сподівання, що ще за час його каденції українці та чехи спільно відсвяткують спільну Перемогу.

Нагадаємо, Зварич вручив вірчі грамоти президентові ЧР Петру Павелу 2 липня цього року.

Головне фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-