На демонстрації в Берліні закликали ФРН не зменшувати підтримку України

На демонстрації в Берліні закликали ФРН не зменшувати підтримку України

Фото, відео
Укрінформ
День Незалежності України відсвяткували демонстрацією, плетінням маскувальної сітки, панельною дискусією, концертом у меморіальній церкві та іншими заходами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Посол України в ФРН Олексій Макеєв закликав співвітчизників за кордоном більше робити для підтримки Батьківщини та повертатися з тим, щоби її відбудовувати, її захищати, адже «Незалежність – це не те, щоби прийти на мітинг або одягнути вишиванку двічі на рік». Оптимізму святу він додав, зазначивши, що канцлер ФРН Олаф Шольц послав чіткий сигнал: Німеччина не буде скорочувати фінансування підтримки України. Дипломат також зазначив, що в усіх демократичних партіях ФРН є розуміння, що Перемога України буде перемогою всієї Європи.

Депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер натомість дорікнув уряду ФРН на вагання в питанні збільшення підтримки України та назвав доброю інвестицію кожен вид озброєнь, переданих ЗСУ. Політик нагадав про історичку відповідальність Німеччини перед Україну з огляду на її історію, про відповідальність ніколи більше не допустити диктатурам змінювати кордони.

На демонстрації учасники озвучили свої вимоги до німецької сторони.

«24 серпня, у День Незалежності України, ми організовуємо демонстрацію не лише для того, щоб відсвяткувати свободу та суверенітет України, але й щоб висловити нашу глибоку стурбованість поточними політичними та соціальними подіями в Німеччині. У той час як люди в Україні ризикують своїм життям заради незалежності та захисту демократичних цінностей, тут, у Німеччині, ми переживаємо події, які не тільки тривожні, але й небезпечні. Наш обов’язок – діяти рішуче та надіслати потужний сигнал політикам», - заявили організатори, громадська організація Vitsche.

У «Маніфесті», зокрема, зазначається, що останні пропозиції Міністерства фінансів і канцлера перейти у питанні надання для військової допомоги Україні на переважно російські заморожені активи є «фатальним сигналом».

«Замість активної підтримки України це рішення виражає нерішучість і наївність. Для Росії це ознака того, що Німеччина не готова до рішучих дій проти російської агресії. Такі сигнали загострюють ситуацію і роблять нас слабкими в очах агресора», - йдеться у заяві демонстрантів. У ній міститься заклик продовжувати стабільно підтримувати Україну, використовуючи всі необхідні засоби, включно, крилаті ракети Taurus, «які мають вирішальне значення для захисту незалежності України», та зняти всі штучні обмеження на використання німецької зброї.

Демонстранти вимагали припинити зрештою фінансувати Москву, зокрема, продовжуючи купувати її енергоносії та продавати високотехнологічні товари. Наводяться факти: понад 1000 компаній, розташованих у країнах G7, продовжують вести бізнес у Росії та платити податки Кремлю. Ці компанії більше не можуть уникати своїх обов’язків за допомогою надуманих виправдань. Їхні гроші фінансують російську військову машину і повинні бути зупинені.

Не менш тривожним називається і зростання поширення дезінформації та російської пропаганди крайньої лівою і крайньої правою партіями, які стають у ФРН дедалі популярнішими. Ці партії використовують дезінформацію, щоб розділити суспільство та послабити опір Росії.

Організатори демонстрації говорили про необхідність повернення викрадених українських дітей і звільнення військових і цивільних полонених.

Автори «Маніфесту» дорікають, що в багато людей у Німеччині недооцінюють серйозність загрози з боку Росії та її поплічників та закликають взяти на себе відповідальність.

«У День Незалежності ми хочемо надіслати чітке повідомлення: ми не будемо мовчати. Ми не будемо стояти осторонь і спостерігати за тим, як ставлять під загрозу свободу і незалежність України. Ми вимагаємо рішучих дій – тут і зараз. Разом ми можемо допомогти Україні виграти цю війну та забезпечити перемогу свободи та демократії», - йдеться у заяві.

Святковий настрій не зміг зіпсувати прикрий інцидент на початку мітингу перед Бранденбурзькими воротами стався: чоловік скинув з себе сорочку, показавши намальованими ну грудях український і російський прапори, після того, як підійшла поліція, почав різати сам себе ножем, але був швидко виведений з натовпу правоохоронцями та доправлений у лікарню.

Увечері того ж дня в меморіальній церкві Кайзера Вільгельма Концерт до Дня Незалежності України дав оркестр у вигнанні «МРІЯ», диригент Вінсент Козловський. Музиканти виконали твори німецьких та українських композиторів, які пов’язані з темами свободи, незалежності та наслідків війни.

Читайте також: Зеленський і Шольц обговорили фінансування оборонної підтримки України

Різноманітні заходи з нагоди Дня Незалежності України пройшли в понад 30 містах по всій Німеччині.

Як передавав Укрінформ, посол Німеччини в Україні Мартін Єгер, колишній журналіст, щотижня ділитиметься своїми фотовраженнями у Мережі Х.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-