У Нацполіції роз'яснили, що офіцер СОБ не є шкільним охоронцем

У Нацполіції роз'яснили, що офіцер СОБ не є шкільним охоронцем

Укрінформ
Офіцер «Служби освітньої безпеки» не є шкільним охоронцем, він - фахівець із питань безпеки.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» поінформувала начальниця Управління організації Служби освітньої безпеки Національної поліції України Надія Ситник, відповідаючи на питання, чим робота офіцерів СОБ відрізнятиметься від роботи шкільних охоронців, передає кореспондент Укрінформу.

«У тому саме й різниця: це не охоронці, це - фахівці з питань безпеки. Тобто у них не буде охоронної саме функції, у них буде правоохоронна функція, наставницька, просвітницька функції. І вони робитимуть усе можливе, щоб не допустити якихось негативних проявів у освітньому середовищі», - зазначила Надія Ситник.

За її словами, йдеться, у тому числі, про допомогу учням у вирішенні конфліктів мирним шляхом, про контроль території, щоб жодна стороння особа не мала несанкціонованого доступу до приміщень закладу освіти, про те, щоб на територію закладу освіти не потрапляли небезпечні предмети, які можуть загрожувати безпеці дітей.

Начальниця Управління організації СОБ НПУ заявила, що всі їхні офіцери СОБ пройшли ретельний відбір і навчання, де навчилися комунікувати з дітьми.

«Вони знають навички ефективної комунікації, розуміють вікові особливості розвитку дітей різного шкільного віку. Відповідно, вони знають і ігрові методики, і те, як проводити інтерактивні заняття, щоб інформувати дітей, як себе захистити, але (так – ред.), щоб дітям і було цікаво, і при цьому вони опанували навички, як потрібні їм для збереження життя і здоров’я», - поінформувала Ситник.

За її словами, термін навчання для цивільних осіб з числа кандидатів на офіцера СОБ становить пів року, «бо їм потрібно ще стати поліцейськими».

Читайте також: Як працюватимуть поліцейські безпеки у школах - роз’яснення освітнього омбудсмена

Відповідаючи на питання, чому навчають цих кандидатів, вона сказала, що у саме навчання вони вкладають, у тому числі, розуміння принципів інклюзивної освіти, принципів безбар’єрності.

За її словами, цих осіб навчають принципам медіації, принципам відновлювальної комунікації, тому, як взаємодіяти з іншими службами, покликаними захищати права й інтереси дітей. 

«Якщо говорити про цивільне населення, яке проходило відбір, то це були і тестування на знання законодавства, логіки, це була ВЛК, здача фізнормативів, психологічне тестування, а також – комісія за результатами всіх етапів відбору. І цивільні, які пройшли цей відбір, вирушили на навчання», - пояснила начальниця Управління організації СОБ НПУ.

Як повідомлялося, під час літніх канікул у освітніх установах офіцери «Служби освітньої безпеки» проходитимуть різноманітні навчання та тренінги для підвищення кваліфікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-