В Україні за обстріл «Охматдиту» оголосили підозру командувачу ВПС РФ Кобилашу

В Україні за обстріл «Охматдиту» оголосили підозру командувачу ВПС РФ Кобилашу

Фото
Укрінформ
За обстріл дитячої лікарні «Охматдит» Служба безпеки України та Офіс генпрокурора повідомили про підозру командувачу військово-повітряних сил РФ, генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу.

Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін під час спільної пресконференції з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом і очільницею Офісу МКС в Україні Брендою Голліс на подвірʼї Охматдиту, передає кореспондент Укрінформу.

«Два місяці тому ворог прицільно вдарив ракетою Х-101 по дитячій лікарні «Охматдит», у якій перебували понад 600 дітей. Сьогодні саме тут, на місці цього удару, хочу повідомити, що ОГП спільно зі слідчими СБУ встановили одного з причетних до організації та вчинення цього воєнного злочину. Це генерал-лейтенант ЗС РФ, колишній командувач дальньої авіації військових повітряно-космічних сил РФ, нині є командувачем військово-повітряних сил РФ і заступником головнокомандувача повітряно-космічних сил РФ», – сказав він.

За словами генпрокурора, слідство встановило, що Кобилаш 8 липня 2024 року приблизно о 10.45 наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносія – бомбардувальника ТУ-95 – крилатою ракетою Х-101 у приміщення Охматдиту. Це призвело до загибелі двох цивільних людей. Одна із загиблих була молодою лікаркою, а інший – дідусем маленької пацієнтки лікарні. Іще щонайменше 34 цивільних людей дістали травми.

Костін нагадав, що МКС уже видав ордер на арешт Кобилаша в іншій справі – за фактом обстрілів української енергетичної інфраструктури.

«Ми координуємо усі наші дії у цьому провадженні з МКС, розглядаємо всі можливі варіанти взаємодії, починаючи з надання матеріалів кримінальної справи СБУ до передачі цього провадження до МКС», – зазначив генпрокурор стосовно справи за фактом обстріл у Охматдиту.

Водночас, за словами Каріма Хана, співробітники Офісу МКС в Україні прибули на місце обстрілів Охматдиту вранці наступного дня після обстрілу – 9 липня. Вони провели необхідні слідчі дії і взяли матеріали для проведення експертиз.

Пресконференція генпрокурора Костіна і прокурора МКС К. Хана біля Охматдиту / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Як повідомлялося, уранці 8 липня російські війська завдали по Україні масованого ракетного удару.

У Києві було влучання по дитячій лікарні «Охматдит», де на той момент перебували 627 дітей. Унаслідок ворожої атаки вісім дітей в Охматдиті зазнали поранень, двоє дорослих загинули. 94 пацієнтів транспортували до інших лікарень. Через кілька днів помер хлопчик, який був у реанімації Охматдиту під час атаки 8 липня.

Читайте також: Персональний склад Ради із відновлення Охматдиту повністю сформований - МОЗ

СБУ встановила, що удару по Охматдиту російські війська завдали стратегічною крилатою ракетою Х-101. Цей висновок підтвердили аналітики Bellingcat, а також експерти з ядерної зброї та ракетних технологій.

11 липня «Інформаційний спротив» поінформував, що російський льотчик із 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії після удару по дитячій лікарні «Охматдит» передав українській воєнній розвідці документи щодо діяльності його військової частини та приватні фото командного складу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-