Італія виділяє €42,5 мільйона на відновлення пам’яток архітектури в Одесі - угоду підпишуть в середу

Італія виділяє €42,5 мільйона на відновлення пам’яток архітектури в Одесі - угоду підпишуть в середу

Укрінформ
Тристоронню угоду між урядами України, Італії та ЮНЕСКО про виділення італійською стороною коштів на відновлення пошкоджених російськими обстрілами пам’яток архітектури зі списку ЮНЕСКО в Одесі, а також на навчання спеціалістів із реставрації, підпишуть 15 травня.

Про це на брифінгу повідомив голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга, передає Укрінформ.

«Йдеться про 42,5 млн євро. Гроші підуть не лише на відновлення конкретних пам’яток. Проєкт буде розрахований на 3 роки та направлений на 3 напрямки. Перший – відновлення деяких постраждалих пам’яток зі списку ЮНЕСКО. Також за проєктом Одесі допоможуть напрацювати фундамент по плану управління об’єктами ЮНЕСКО та підготовці спеціалістів в різних сферах, зокрема, реставраторів», - сказав Ліптуга.

Посадовець зазначив, що внаслідок обстрілів влітку 2023 року в Одесі постраждали понад 100 пам’яток культури. Деякі з них італійська сторона відбере для часткового нагального ремонту. Про повне відновлення можна буде говорити після Перемоги.

«В Україні ще нема аналогічного досвіду для того, щоб розробити детальний план управління та вирішити, як маємо поводитися з реставрацією пам’яток та забудовою нових будівель в центрі. Місто – живий організм, який має розвиватися, при цьому має зберігатися те, що в ЮНЕСКО називається універсальною цінністю об’єкта. Те, що ми маємо зберігати і що дозволяти - ми маємо прописати в документах, які ляжуть в основу архітектурного опорного плану. Тому ось ці документи з іноземним досвідом і програми навчання спеціалістів, зокрема реставраторів, будуть частинами проєкту», - пояснив Ліптуга.

Читайте також: У ЮНЕСКО оприлюднили мапу зі збільшеною зоною історичного центру Одеси, мерія чекає на підтвердження

Як повідомляв Укрінформ, раніше т.в.о. міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв анонсував підписання меморандуму між урядами Італії та України, за яким Україна отримає 45 млн євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт в постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-