На основі рішень ЄСПЛ можна буде конфіскувати активи РФ - суддя Гнатовський

На основі рішень ЄСПЛ можна буде конфіскувати активи РФ - суддя Гнатовський

Укрінформ
На основі рішень Європейського суду з прав людини у міждержавних позовах України до Росії можна буде конфіскувати активи РФ.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський.

Відповідаючи на запитання, які перспективи виконання рішень ЄСПЛ, у яких РФ є відповідачем, він сказав: «Після оголошення рішень ЄСПЛ певні держави можуть вживати заходів, які вони визначать в координації з Комітетом міністрів Ради Європи. На основі рішень Суду можна буде зводити різні юридичні конструкції».

Гнатковський пояснив: «Якась держава, умовно кажучи, може вирішити, що рішення ЄСПЛ є для неї підставою для того, щоб накласти стягнення на активи Російської Федерації на користь осіб, які постраждали від цих порушень. Це суто гіпотетично – усе залежить від національного законодавства і судів».

За його словами, таке рішення створює «юридичну реальність, яка є підставою для ухвалення конкретних рішень уже в практичній площині».

Читайте також: Конфіскація активів РФ допоможе Україні профінансувати військові потреби до 2028 року - Reuters

Як повідомлялося, у ЄСПЛ найближчим часом мають ухвалити рішення у справі щодо порушень Росією прав людини після окупації Криму у 2014 році, яку ЄСПЛ розпочав розглядати по суті у грудні 2023 року і ухвалив рішення про прийнятність цієї справи.

12 червня у ЄСПЛ відбудуться публічні слухання у справі «Україна та Нідерланди проти Російської Федерації». Це є другим етапом її розгляду по суті.

У цій справі до скарг, що стосувалися подій у східних областях України у 2014–2015 роках, приєднали нову скаргу України, яка стосується подій після широкомасштабного вторгнення РФ.

Як повідомляв Укрінформ, у Державному департаменті заявили про намір скористатися нещодавно ухваленим законом для конфіскації російських активів у США на користь України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-