Відновлення енергетики: банки підписали Меморандум про кредитування проєктів

Відновлення енергетики: банки підписали Меморандум про кредитування проєктів

Укрінформ
17 найбільших банків підписали Меморандум щодо банківського кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури країни.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний у своєму Фейсбуці, передає Укрінформ.

"17 підписів вчора поставлено на документі, який я вважаю певною мірою історичним для банківського сектору. Вперше (я працюю у банківському секторі давно і не пам’ятаю подібних прецедентів) таке висококонкурентне середовище об’єднується заради загальнонаціональної мети, пропонуючи спільну комерційну рамку. Не декларативно, а дієво", - відмітив Пишний.

При цьому він підкреслив, що дана ініціатива є спільною позицією банків, які об’єднують понад 80% усіх активів банківської системи. А їх фінансові пропозиції в межах цієї ініціативи враховують потреби різних категорій малого, середнього та великого бізнесу.

"Підприємці можуть залучати фінансування як для проєктів з будівництва сонячних, вітрових чи біогазових станцій, так і для будівництва газотурбінних та газопоршневих електростанцій, придбання промислових акумуляторів, накопичувачів тощо. Є пропозиції і для ФОП, мікробізнесу. У будь-якому відділенні банків – підписантів Меморандуму можна дізнатися цю інформацію", - закликав голова НБУ.

Він також нагадав, що на період дії воєнного стану та одного року після його скасування Нацбанк встановив тимчасові особливості оцінки кредитного ризику за спеціалізованими кредитами, що полегшують фінансування банками інвестиційних проєктів.

Читайте також: В Україні через бойові дії залишаються без світла майже 150 тисяч споживачів

До того ж регулятор запровадив підвищені коефіцієнти ліквідності забезпечення у формі обладнання, призначеного для використання у сферах енергетики та розподіленої генерації енергії в разі прийняття такого обладнання/устаткування в заставу за кредитами, наданими після 1 червня 2024 року для придбання такого обладнання.

"Водночас готові вивчати запити банків, які виникатимуть під час реалізації Стратегії", - сказав Пишний.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів розширив сферу дії державної програми «Доступні кредити 5-7-9» на фінансування децентралізації енергогенерації.

Фото: Андрій Пишний, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-