У DREAM зареєстрували понад сім тисяч проєктів з відбудови України

У DREAM зареєстрували понад сім тисяч проєктів з відбудови України

Укрінформ
З початку 2024 року в державній електронній екосистемі DREAM, яка є інструментом для регіонального відновлення, зареєстровано понад 7 тисяч проєктів з відбудови України.

Про це під час публічної дискусії між представниками громад та засновниками екосистеми розповів керівник впровадження проєктного офісу DREAM Денис Іванов.

“Наразі ми вже бачимо 7730 проєктів, які потребують фінансування у розмірі понад 388 млрд грн. Станом на 2024 рік лідерами за кількістю поданих проєктів є Київська - 1475, Харківська - 752 та Кіровоградська області - 450”, - сказав Іванов.

Найбільш пріоритетними напрямками для фінансування є інфраструктура, транспорт, освіта, житло, охорона здоров’я та водопостачання.

Молодша аналітикиня Інституту аналітики та адвокації Валерія Торяник зазначила, що наразі екосистема ґрунтується на підзаконних актах і працює як експериментальний проєкт. За умови ухвалення законопроєкту “Про засади відновлення України”, принципи відбудови та використання DREAM стануть обов'язковими, зобов'язуючи громади реєструвати свої проєкти для прозорості даних.

Під час дискусії вона представила аналітичні звіти ефективності екосистеми в розрізі Полтавської, Харківської та Сумської областей. Аналіз даних відбувався з моменту запусту проєкту (2023 рік) по 19 червня 2024 року.

У Полтавській області на момент реалізації дослідження було зареєстровано близько 50% громад, у той час, як у Харківській та Сумській - близько 75% разом з тими, де велись бойові дії. Водночас Харківщина внесла 656 проєктів, а Полтавщина і Сумщина - в межах 200.

За даними дослідження, у Полтавській області сектор транспорту отримав 79% фінансування. Більшість проєктів потребують менш як 20 млн грн, лише 2% — понад 300 млн грн. Харківщина посіла друге місце в Україні за кількістю ініційованих або реалізованих проєктів, де здебільшого середня вартість проєкту становить до 20 млн грн. На Сумщині зареєстровано 199 проєктів громад, з яких 183 у стадії ініціації або виконання. Найбільше фінансування потребує сфера транспорту - 78%.

Регіональна координаторка DREAM Херсонської області Надія Черняк підкреслила, що для підвищення ефективності фінансування проєктів важливо якісно заповнити профіль громади з актуальними даними та стратегічними документами. Варто також подбати про оформлення профілю та галерею, а фінансовий блок має включати чіткий опис бюджету та витрат.

Читайте також: Лідери G7+ ухвалили декларацію щодо відновлення й відбудови України

Як повідомлялось, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося друге засідання Стратегічної інвестиційної ради на якій було ухвалено Єдиний портфель публічних інвестиційних проєктів та формування переліку пріоритетних проєктів для фінансування на 2025 р.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-