Як змусити Росію виконувати рішення ЄСПЛ: Малюська каже, що є дві опції

Як змусити Росію виконувати рішення ЄСПЛ: Малюська каже, що є дві опції

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Росія не збирається виконувати рішення ЄСПЛ, тож, на його думку, є дві опції: чекати, коли РФ захоче повернутися в цивілізований світ, або створити новий механізм виконання рішень судів.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі кореспондентці Укрінформу в Гаазі.

“Очікувати від Росії на даному етапі, що вони виконуватимуть рішення ЄСПЛ, безумовно, було б помилкою. Вони не збираються виконувати рішення ЄСПЛ, в тому числі й в частині компенсацій, які будуть присуджуватися постраждалим особам. А тому є дві опції. Перша опція - дочекатися зміни влади чи зміни підходів Російської Федерації, коли вони захочуть повернутися у рамку цивілізованих країн. Це довго, і не факт що відбудеться, і що я за своє життя це побачу. А інша опція - це створити новий механізм виконання рішень судів, в тому числі Європейського суду з прав людини, без згоди та волі Російської Федерації. Зокрема, наприклад, завдяки арешту і конфіскації суверенних коштів Російської Федерації. Тобто, як тільки такі кошти будуть конфісковані, їх можна буде спрямувати на виплату компенсації, як у рамках Реєстру збитків, так само і в рамках виконання рішень Європейського суду з прав людини”, - зазначив Малюська.

Міністр також підкреслив, “коли ми говоримо про компенсаційний фонд, в першу чергу мова йде про активи самої Російської Федерації”.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах обговорили створення комісії з розгляду заяв щодо компенсації від РФ.

Читайте також: Вже цієї осені може бути певне бачення формату Спецтрибуналу - Малюська

У Гаазі закінчили роботу першої підготовчої зустрічі щодо міжнародному інструменту для створення комісії з розгляду заяв для України в рамках відшкодування збитків через агресію Росії.

Розробку глобального компенсаційного механізму ініціювало Міністерство юстиції України у травні 2022 року разом із міжнародними партнерами.

Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків, а в майбутньому – комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-