США модернізує свою військову присутність в Японії

США модернізує свою військову присутність в Японії

Укрінформ
У неділю США оголосили про плани значного оновлення свого військового командування в Японії, маючи на меті поглибити співпрацю між двома союзниками.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Заява була зроблена в Токіо після переговорів з питань безпеки між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром оборони Ллойдом Остіном та їхніми японськими колегами Йоко Камікавою і Мінору Кіхарою.

«Сполучені Штати підвищать статус Збройних сил США в Японії до штабу об'єднаних сил з розширеними місіями й оперативними обов'язками», - заявив Остін.

У спільній заяві міністри зазначили, що нова командна структура впроваджуватиметься паралельно з планами Токіо створити об'єднане командування своїми збройними силами до березня 2025 року.

Реорганізація є одним із заходів, вжитих для реагування на «мінливе середовище безпеки» і різні загрози з боку Китаю.

У заяві критикується «провокаційна» поведінка Пекіна в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях, спільні військові навчання з Росією і швидке розширення арсеналу ядерної зброї.

Остін сказав журналістам, що оновлення командування «не ґрунтується на жодній загрозі з боку Китаю», а відображає бажання союзників працювати більш тісно і ефективно.

Читайте також: США, Японія і Південна Корея підписали меморандум про співпрацю у безпековій сфері

Японія є базою для проєктування військової сили США в Азії, приймаючи 54 000 американських військовослужбовців, сотні американських літаків і єдину передову авіаносну ударну групу Вашингтона.

Під впливом зростаючої військової могутності Китаю та регулярних ракетних випробувань КНДР Японія останні роки різко відійшла від десятиліть повоєнного пацифізму. У 2022 році вона оприлюднила план подвоєння оборонних витрат до 2% валового внутрішнього продукту.

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня Міністерство оборони США оголосило, що вперше передислокує 48 новітніх винищувачів-невидимок F-35A на авіабазу Місава в північно-східній префектурі Японії Аоморі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-