Філіппіни заявили про небезпечні маневри ВПС Китаю над спірним районом Південнокитайського моря

Філіппіни заявили про небезпечні маневри ВПС Китаю над спірним районом Південнокитайського моря

Укрінформ
Філіппіни вперше за два роки заявили про небезпечні маневри ВПС Китаю поблизу філіппінського літака над спірним районом Південнокитайського моря.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

За словами головнокомандувача збройних сил Філіппін Ромео Браунера, інцидент стався 8 серпня вранці, коли два літаки ВПС Китаю здійснили небезпечний маневр і скинули сигнальні ракети на шляху філіппінського літака, який проводив патрулювання над мілиною Скарборо, що контролюється Манілою і на яку претендує Пекін.

Браунер додав, що китайські літаки втрутились у законні польоти й порушили міжнародне право щодо авіаційної безпеки, своїми діями поставивши під загрозу життя філіппінських пілотів.

Це перший випадок, коли Філіппіни поскаржилися на небезпечні дії китайської авіації, на відміну від кораблів ВМС чи берегової охорони Китаю, відколи президент Фердинанд Маркос-молодший вступив на посаду у червні 2022 року.

Міноборони КНР у відповідь заявило про законність і професійність дій своїх військових, назвавши проліт філіппінського літака над мілиною Скарборо, яку в Китаї називають острів Хуаньянь, незаконним вторгненням у повітряний простір китайського острова.

Читайте також: США, Філіппіни, Австралія та Канада проведуть спільні морські навчання

«Ми закликаємо філіппінську сторону негайно припинити свої порушення і провокації. Китай має беззаперечний суверенітет над островом Хуаньянь та прилеглими водами», - зазначили в китайському оборонному відомстві.

Філіппінські рибалки часто відвідують багату рибою мілину Скарборо, одну з двох «гарячих точок» морського суперництва з Китаєм, яку той захопив у 2012 році. Від минулої середи китайська армія розпочала бойове патрулювання навколо цієї мілини, відстоюючи територіальні зазіхання Пекіна.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, через яке щорічно проходить морська торгівля на понад 3 трильйони доларів США, включаючи райони, які перебувають під контролем Філіппін, В’єтнаму, Індонезії, Малайзії та Брунею. При цьому китайська сторона відкидає рішення Міжнародного суду в Гаазі від 2016 року про те, що експансивні претензії Пекіна не мають підґрунтя з точки зору міжнародного права.

Як повідомляв Укрінформ, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив, що країна не поступиться своїми позиціями в Південнокитайському морі, але віднайде дипломатичні способи деескалації напруженості у спірних водах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-