Мін’юст готує «радикальніші кроки» щодо мобілізації громадян із судимістю

Мін’юст готує «радикальніші кроки» щодо мобілізації громадян із судимістю

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають вирішувати, чи мобілізувати того чи іншого громадянина з судимістю.

Як передає Укрінформ, таку думку Малюська висловив в ефірі телемарафону «Єдині новини», відео якого оприлюднено у Фейсбуці міністерства.

«Ми пропонуємо радикальніші кроки. І в першу чергу хотів би одразу погодити термінологію. Не питання про те, щоб дозволити їм служити в армії, чи скільки охочих. Ніхто їх не планує запитувати, принаймні наша така позиція: це обов’язок кожного громадянина - захищати державу. І те, що громадянин колись вчинив злочин і отримав якесь покарання, не обов’язково в’язницю - це може бути інше покарання, зараз вже на волі він кілька років, або і завжди був на волі - це не привід для того, щоб Батьківщину не захищати. Тобто в будь-якому випадку рішення, чи мобілізувати чи не мобілізувати того чи іншого громадянина з судимістю має приймати не такий громадянин, а наші, власне, органи ТЦК, які займаються комплектуванням армії. Це наша позиція, і це ми будемо просити депутатів підтримати», - сказав Малюська, розповідаючи про ініціативу щодо мобілізації громадян із судимістю.

За його словами, «мова іде про десятки тисяч людей».

«Відверто - не розумію, чому всі зобов’язані захищати державу і це почесний обов’язок, а той, хто колись давним-давно вчинив якийсь злочин, найдрібніший якийсь, не знаю, ДТП, яке спричинило середньої тяжкості тілесні ушкодження, чому він раптом Батьківщину захищати не зобов’язаний? Це наш підхід, це стосується всіх, хто завжди був на волі, зараз на волі», - пояснив міністр юстиції.

Окрім того, він поінформував і про інші ініціативи, які напрацьовує Мін’юст.

Читайте також: Поліція розслідує близько 9400 справ за фактом ухилення від мобілізації

«Інший підхід ми зараз напрацьовуємо, будемо так само радитися з народними депутатами, комітетом, Міністерством оборони щодо тих, хто ув’язнений. І в цьому випадку механізм буде трішки інший. Знову ж таки ми хочемо надати можливість ТЦК визначати, хто їм потрібен, хто їм не потрібен», - додав Малюська.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-