Допомога США підвищить ефективність ЗСУ як в обороні, так і наступі - експерт

Допомога США підвищить ефективність ЗСУ як в обороні, так і наступі - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Допомога від США надасть ЗСУ не якусь “передишку”, а повноцінні можливості як для стабілізації лінії оборони, так і для контрнаступальних дій.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу сказав військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

«Допомога від США надасть ЗСУ не якусь “передишку”, а повноцінні можливості по стабілізації лінії оборони. Це в першу чергу. Але не тільки. Так, дійсно, ми за останні пів року поки не отримували американське озброєння і техніку, втрачали позиції та локації. Проте лінія оборони не посипалась, прориву фронту не відбулося, як пророчили деякі “експерти”. Хоча важко справді було. Та ЗСУ стримали російську навалу”, - наголосив експерт.

І тепер, за його словами, виникає питання: в умовах, коли ЗСУ стримували ворожу навалу великою ціною і з дефіцитом озброєння, що буде, коли почнемо отримувати все необхідне — боєприпаси, техніку, тощо?

«Аби відповісти на це питання, не треба бути генієм. Ми значно підвищимо ефективність своїх дій як в обороні, так і в наступі», - зазначив Коваленко.

Усе відбуватиметься в два етапи. Перший етап — стабілізація лінії оборони.

«Відповідно, другий етап – це формування наших резервів для контрнаступальних або контратакуючих дій. Де саме, по якому перспективному напрямку ми виступатимемо — не скажу, бо вже відомо, до чого договорилися у 2023 році, коли всі дискутували з приводу того, а на якій же локації відбуватиметься наш контрнаступ. Де треба, там і буде. Коли почнеться — всі це побачать, а дехто відчує на власній шкурі», - підкреслив оглядач групи «Інформаційний спротив».

Читайте також: Сунак у Варшаві розповів про деталі британського пакету допомоги для України

Крім того, він розповів, чого конкретно чекає наша держава від США, на яке озброєння сподівається.

«Снаряди, додаткова артилерія, броньована техніка, зокрема БМП Bradley, які просто чудово себе зарекомендували на цій війні», - перерахував Коваленко.

Також військовий експерт згадав про ракети. Причому не тільки для ЗРК Patriot та NASAMS, не тільки про далекобійні ATACMS для РСЗВ М142 HIMARS та M270 MLRS, а й для літаків F-16.

«Номенклатура озброєнь до американських винищувачів доволі широка - існують десятки засобів для ураження повітряних, наземних і морських цілей», - зауважив оглядач.

Зокрема, Україна прагне отримати:

  • ракети класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, які здатні уражати на відстані до 100 км і більше, в залежності від модифікації. Це не тільки дозволить боротися з російською авіацією, наприклад, фронтовими бомбардувальниками Су-34, що скидають плануючі бомби за десятки кілометрів до лінії бойового зіткнення, а й надавати підтримку ППО в перехопленні крилатих ракет і дронів-камікадзе Shahed-136 ракетами AIM-9 і не тільки;
  • плануюча керована авіабомба AGM - 154 Joint Standoff Weapon, з дальністю ураження цілей від 100 до 500 км, в залежності від модифікації, а так само AGM – 158 JASSM - крилата ракета, за своїми характеристиками дуже схожа на Storm Shadow і Scalp EG (все це ракети для знищення сухопутних цілей);
  • протикорабельна ракета AGM-119, яка дозволяє вражати надводні об'єкти на відстані до 55 км і більше. Розроблялася вона спільно зі Швецією, і у шведів таких ракет неміряна кількість на зберіганні.

На думку військового експерта, актуальним залишається й питання КАБів.

“В американців такі бомби є, вони їх нам передавали, але мало. Треба ще. Адже у російських окупантів таких засобів, а також носіїв таких засобів набагато більше, ніж у нас”, - наголосив він.

Загалом же для ЗСУ потрібно фактично все.

Читайте також: Військовий назвав необхідні зміни в армії для її більшої боєздатності

“Ухвалений пакет на 60 млрд є таки більшим за попередні, які виділялися нам у 2022 та 2023 роках. Звісно, значна частина номенклатури озброєння публікуватиметься відкрито, як раніше, але буде й закрита частина, про яку дізнаватимемось лише за наслідками — коли росіянам прилетить”, - резюмував Коваленко.

Як повідомляв Укрінформ, уряд США вже готує пакет військової допомоги Україні на $1 млрд, який стане першим після ухвалення закону з масштабною допомогою Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-