Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Міністерстві економіки.

«Президент підписав закон, який визначає правила корпоративного управління державними підприємствами. Це дозволяє вивести корпоративну реформу на новий рівень і масштабувати роботу, яка триває уже 8 років. Це також важливий сигнал для інвесторів, який доводить, що Україна діятиме за зрозумілими для цивілізованого світу правилами», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

Закон передбачає, що уряд розробить Політику державної власності. Це стратегічний документ, який визначає, з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними і їх важливо залишити у держвласності, а які - передати на приватизацію.

Для стратегічних компаній акціонер з Мінфіном встановлюватиме вимоги через листи-очікування з показниками рентабельності, ліквідності та платоспроможності.

Наглядові ради будуть вирішувати, як виконати ці показники. Крім того, наглядові ради зможуть призначати та звільняти керівників компанії. Створюється система внутрішнього контролю; замість ревізійних комісій будуть ефективні інструменти: комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.

Уряд натомість має розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород.

Читайте також: Реформа корпоративного управління допоможе перетворити державу на ефективного менеджера - експертка

Також закон передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад.

У Мінекономіки наголосили, що ухвалення закону є частиною євроінтеграційного процесу та програми з МВФ. Закон наближає Україну до стандартів ОЕСР та збалансовує їх з вимогами воєнного часу.

Як повідомлялось, Верховна Рада 22 лютого 2024 року проголосувала у другому читанні за законопроєкт щодо вдосконалення корпоративного управління у державних компаніях.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-