27 грудня: найголовніше за день

27 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Турчинов: 2017-й стане переломним у війні. Савченко представила свій проект «РУНА». Продаж ОПЗ: за словами Гройсмана, питання вирішать до кінця тижня.

02.55

Медіагрупа «1+1» закриває Ukraine Today. Причина – брак грошей

Медіагрупа «1+1», яка належить бізнесмену Ігорю Коломойському, з 1 січня 2017 року закриває проект іномовлення Ukraine Today. Про це мовиться у повідомленні прес-служби.

«Враховуючи економічну ситуацію у країні, підтримувати проект, який має виключно соціальний характер, а держава, в той же час, демонструє нульову зацікавленість у його існуванні, для нас неможливо», – зазначив генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко.

«Укрінформ»: Амбітний англомовний проект Ukraine Today протримався півтора роки. При цьому з 1 квітня телеканал припинив ефір і весь проект був зосереджений виключно на розвитку сайту. Найбільш прикро, що Ukraine Today можна було врятувати, якби телеканал домовився про державну підтримку або про передачу новому інвестору. Але як це завжди буває зі ЗМІ Коломойського ( Доля «Газети по-київськи» -  найяскравіший приклад) чомусь цього не сталося.

04.35

Катастрофа Ту-154. Слідів вибухівки на виявлено, командир хотів посадити літак на воду

Руйнування хвостової частини літака Ту-154, що зазнав аварії над Чорним морем, попередньо свідчать про те, що командир хотів посадити літак на воду. Про це повідомило агентство "ТАСС", з посиланням на джерело в силових структурах.

"Водолази виявили фрагменти літака від крил до хвостової частини. За попередніми даними, пошкодження свідчать про те, що командир хотів посадити літак на воду", - процитувало співрозмовника агентство.

Також сьогодні виявили один з «чорних ящиків» літака. Стан скриньки невідомий. Ще два бортові самописці знаходяться в хвостовій частині літака. Вони поки не знайдені.

На фрагментах літака, що потерпів катастрофу на Чорному морі, а також на піднятих з води тілах загиблих, не виявили слідів вибухівки та ушкоджень, що свідчать про зовнішній вплив.

«Укрінформ»: Те, що командир хотів посадити літак на воду, це наразі лише версія. Але навіть якщо так і було, то ще одного «Дива на Гудзоні» не сталося. Скоріш за все і старенький Ту-154 був не готовий до цього, і екіпажу не пощастило так як американцям в 2009 році. Тим часом, в Росії усі Ту-154 зняли з рейсів. Кажуть, це тимчасово поки йде розслідування.

07.00

Нормалізація стосунків між США та Росією. Bild пише, що план для Трампа розробляє старенький Кіссенджер

Колишній держсекретар США Генрі Кіссенджер розробляє план для обраного президента США Дональда Трампа з нормалізації відносин країни з Росією. Про це повідомило видання Bild з посиланням на дані європейських спецслужб.

Повідомляється, що Кіссенджер повинен стати посередником між Трампом і президентом Росії Володимиром Путіним. Зокрема, він пропонує Трампу визнати зверхність Росії на південно-західних теренах колишнього СРСР, а також домогтися скасування антиросійських санкцій.

"Росія гарантує безпеку в Східній Європі і поступово знижуватиме свою активність у цьому регіоні. Натомість захід не буде втручатися у кримське питання", - йдеться в замітці Bild.

«Укрінформ»: Дуже схоже на чергове проросійське вкидання у західній пресі. Кіссенджер людина авторитетна, але навряд чи Трамп буде у своїй зовнішній політиці покладатися до 93-річного патріарха. Кіссенджер і досі живе в епоху Холодної війни, а відтак, заявляє, що Москва повинна контролювати увесь пострадянський простір, а Україну не можна приймати в НАТО.

10.45

Резолюція ООН щодо Ізраїлю. Ображений Тель-Авів закликає євреїв їхати з Франції

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман розкритикував Францію за спробу організувати міжнародний саміт щодо врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. Про це повідомляє видання Haaretz.

"Це сучасна версія процесу Дрейфуса", - заявив Ліберман, посилаючись на прецедент 19-го століття з французьким офіцером єврейського походження Альфредом Дрейфусом, звинуваченим у державній зраді (звинувачення було висунуто на грунті антисемітизму).

За його словами, ініціатива Франції - це "змова проти Ізраїлю", відповіддю на яку міг би стати виїзд євреїв із Франції. "Ймовірно, настав час сказати євреям у Франції: "Це не ваша країна, це не ваша земля, їдьте з Франції і приїжджайте в Ізраїль", - заявив міністр.

 «Укрінформ»: Як бачимо в Тель-Авіві образились не лише на Україну за нещодавнє голосування в ООН. Певну частину жорсткої критики отримала і Франція. Непримиренність Ізраїлю в питанні спірних територій можна зрозуміти. За них вони заплатили кровю. Втім, власний біль не кращий помічник у пошуках компромісу. І Україна з недавніх пір знає про це як ніхто.  

12.45

Савченко представила свій проект «РУНА». Каже, це не партія і її ніхто не фінансує

Назва громадської платформи "РУНА", яку сьогодні у Львові представила разом із двома співорганізаторами народний депутат Надія Савченко, розшифровується так: рух, реформи, революція українського народу. І це буде не політичний проект. Про це сказала Савченко сьогодні під час прес-конференції у Львові.

"Вирвавшись із в'язниці, я побачила, що система, яка на даний час встановилася в Україні, знищила всі цінності Майдану. 2 серпня я дала прес-конференцію, у якій назвала 5 пунктів справжньої нової зміни системи. Ці пункти залишилися непочутими журналістами, але почули їх деякі люди, які захотіли долучитися. Сьогодні ми вам хочемо представити громадську платформу РУНА, це не буде політичний проект. Партія є всього-навсього механізмом, вона з'явиться тоді, коли це буде потрібно", - сказала Савченко.

Учасники громадської платформи РУНА говорять про необхідність зміни характеру інститутів держави і суспільства, а саме ключових шести таких інститутів: місцевого самоврядування, виборчої, судової і правоохоронної системи - це чотири інститути держави, - а також реалізації праці в економіці та функціонування власності - це два суспільні інститути.

Головною загрозою і ворогом для існуючої системи назвали вільного, заможного і освіченого українця, а також додали, що зміни варто здійснювати, спираючись на середній і малий бізнес та основний мислячий клас - інтелігенцію.

Також Савченко, презентуючи у Львові свою громадську платформу РУНА, пояснила, що її проект не фінансує ніхто, крім людей, які хочуть допомогти. "Ніхто мене не фінансує, але є люди, які питають: як ми можемо вам допомогти? Тому у нас є два відкритих фонди. Один зареєстрований на мене, його відкрила ще моя сестра, коли я знаходилася у в'язниці. Другий фонд відкритий на громадську організацію (ГО "Народний трибунал України". - Ред.). Є два відкриті рахунки, і ви самі можете вирішувати, як голосувати, як думати, кому вірити. Ці рахунки залишаються для наповнення. Якщо ви бажаєте доєднатися або ідеєю, або фінансами, або якоюсь іншою допомогою - ми завжди відкриті, ми завжди співпрацюємо", - сказала Савченко.

«Укрінформ»: Чи є майбутнє у цього проекту і майбутнє у такого політика як Надія Савченко? Здається, вона вже остаточно знищила свою репутацію. Експерти кажуть, що РУНА вірно обрала свій потенційний електорат (поміркований середній клас і ті, що «за мир на Донбасі. Втім, і основна проблема є очевидною: чутки, які не назвеш безпідставними, про співпрацю Савченко з одіозним Медведчуком та російськими спецслужбами.

14.10

Війна на Донбасі. Турчинов каже, що 2017 рік стане переломним, а блокади без дозволу Порошенка не буде

Україна у 2016 році не поступилася жодним метром своєї території, а 2017 рік стане переломним у питанні звільнення окупованих територій. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов на полігоні у Нових Петрівцях, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що дуже вважливо і на що я хотів би звернути увагу, коли ми говоримо про 2016 рік, - це перший рік, коли Україна не позбулась жодного метру своєї території. Всі спроби (бойовиків. - Ред.) просунутись уперед і прорвати нашу оборону були приречені, і більше того - ворог зазнав дуже серйозних втрат, а Збройні сили України покращили свої позиції. Тобто метр за метром ми починаємо звільняти окуповані території, і я переконаний, що 2017 рік стане переломним у цьому питанні", - сказав Турчинов.

Також Турчинов заявив, що без рішення верховного головнокомандувача торгову блокаду окупованих територій в Луганській і Донецькій областях представники добровольчих батальйонів проводити не будуть. "У нас не може бути на фронті хаосу і анархії, військові повинні виконувати накази свого командування. Тільки так ми можемо захистити країну. Ті, хто самі собі поставили завдання і побігли його реалізовувати, вони тільки будуть дестабілізувати ситуацію. Буде прийнято рішення блокувати, значить будуть блокувати. Не буде прийнято такого рішення верховним головнокомандувачем, отже це робити ніхто не буде. Ті, хто спробує сам робити якісь там імпровізовані блокпости в зоні проведення АТО, - цього не буде, це я вам зразу можу сказати", - наголосив він.

«Укрінформ»: Що мав на увазі голова РНБО, коли говорив про перелом у війні? Напевно тут два моменти. Перший, це посилення на фронті позицій ЗСУ. Другий, це внутрішні проблеми в ОРДЛО. До речі, про замирення з окупантами Турчинов нічого не казав. Тож хочеш миру – готуйся до війни.

15.30

Продаж ОПЗ. Гройсман заявив, що питання вирішать до кінця тижня

Рішення щодо подальшої долі Одеського припортового заводу (ОПЗ) буде ухвалено, найімовірніше, до кінця тижня. Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав журналістам під час відвідування Державної пожежно-рятувальної частини №13 у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми визначаємося і, думаю, що до кінця тижня будуть пропозиції щодо того, що більш доцільно, які рішення зараз прийняти для врегулювання питання щодо ОПЗ", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що доручив першому віце-прем'єр-міністру Степану Кубіву вивчити це питання. Під його керівництвом було проведено декілька засідань робочої групи, ситуація із ОПЗ ретельно вивчається, наголосив керівник уряду.

«Укрінформ»: Продаж, точніше, «непродаж» ОПЗ – найбільший провал Фонду держмайна в цьому році. На нього дивним чином не знайшлося покупців, а борги підприємства (в першу чергу за споживання газу) досягли 300 млн доларів. Можливий вихід з ситуації – передача ОПЗ в управління компанії з ресурсом газу.

16.45

Націоналізація ПриватБанку. Шахраї використовують момент і обкрадають рахунки клієнтів

Інформацію про крадіжку баз даних банку поширюють шахраї, які прикриваються цими чутками, щоб змусити клієнтів захиститися шляхом передачі номерів карт та інших особистих даних. Про це інформує служба безпеки ПриватБанку з посиланням на дані кіберполіції України.

"Вся інформація в базах даних банку надійно захищена, система захисту інформації виключає можливість її несанкціонованого копіювання або стороннього доступу, в тому числі, працівниками банку. Ми звертаємо увагу наших клієнтів на зафіксовані випадки спроб шахрайського отримання особистих даних і просимо бути уважними при отриманні подібних дзвінків від невстановлених осіб", - йдеться в повідомленні.

Як інформує кіберполіція України, шахраї телефонують потенційній жертві, не обов'язково клієнтові ПриватБанку, представляються працівниками служби безпеки Ощадбанку і з'ясовують, чи є у людини картковий рахунок ПриватБанку. Якщо співрозмовник відповідає позитивно, то шахраї повідомляють, що ПриватБанк буде приєднаний до Ощадбанку, тому клієнту необхідно терміново здійснити переказ грошових коштів з картки "Привату" на нову, оформлену в “Ощаді”. Для цього у жертви просять номер банківської карти, CVV-код, пароль до інтернет-банкінгу та інші дані. Після цього відбувається перерахування коштів на рахунки, підконтрольні шахраям.

«Укрінформ»: Аби не потрапити на гачок інтернет-шахраїв усі клієнти мають пам’ятати – ніколи ніяких даних про свої рахунки та картки по телефону не давати. Чесно кажучи, уже важкувато уявити собі настільки наївних тримачів карток, але вони, як бачите існуюють...

Огляд Святослава Василика, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-