ПАРЄ ухвалила дві резолюції на підтримку України

ПАРЄ ухвалила дві резолюції на підтримку України

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи під час дебатів на пленарному засіданні у Стразбурзі ухвалила одразу дві резолюції на підтримку України.

Резолюції «Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру» і «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі» підтримали більшість із тих, хто голосував, повідомляє Укрінформ. 

«Кожен диктатор має знати, що він буде покараний, якщо почне агресію. Не лише звичайні солдати мають відповідати за скоєні воєнні злочини. Але насамперед перші особи держави, лідери мають знати, що будуть покарані», - наголосив у вступному слові народний депутат Сергій Соболєв, представляючи звіт про сприяння глобальному миру. 

Він порівняв злочини, скоєні російською армією в українських містах та загибель українців від ракетних ударів із нападом ХАМАСУ на Ізраїль та жертвами там. 

«Рада Європи повинна просувати обов'язок запобігання агресії як юридичне зобов'язання серед своїх держав-членів і сприяти його виконанню через спільну демократичну політику безпеки. Колективна оборона і безпека, про які йдеться у статті 51 Статуту ООН, повинні бути доступними для всіх країн, а не лише для членів НАТО», - йдеться у першому документі.

Читайте також: Зеленський подякував ПАРЄ за визнання Голодомору геноцидом українського народу

Асамблея пропонує створити спільну політику демократичної безпеки, яка б посилила зусилля Ради Європи щодо захисту і зміцнення міжнародної безпеки. Вона має використовувати системи раннього попередження та вживати заходи, які допомогли б запобігти майбутнім конфліктам. Документ пропонує розширити юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, вдосконалювати політику економічних санкцій та примушувати до виконання зобов'язання щодо відшкодування збитків. 

Асамблея також підтримала створення Реєстру збитків і вимагає негайного та безумовного звільнення жертв насильницьких зникнень, ліквідації фільтраційних таборів і покарання винних.

Водночас у резолюції йдеться про те що «Рада Безпеки ООН (орган, безпосередньо відповідальний за підтримання міжнародного миру і безпеки) була повністю паралізована зловживанням Російською Федерацією правом вето». Саме тому Асамблея підтримує пропозиції, зроблені Еммануелем Макроном і Шарлем Мішелем під час дебатів високого рівня, що відбулися на Генасамблеї ООН з 20 по 26 вересня 2022 року: певні події, такі як вчинення міжнародних масових злочинів або початок агресивної війни, які були засуджені Генасамблеєю, повинні приводити до призупинення права вето.

Голова української делегації Марія Мезенцева підкреслила необхідність визнання Голодомору геноцидом та згадала про цивільних полонених громадян України, захоплених росіянами. Цю українську поправку внесли в остаточний текст другої резолюції – «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі».

Читайте також: У Страсбурзі розпочинається осіння сесія ПАРЄ

«Політика геноциду, яку проводить Російська Федерація проти України, має бути співвіднесена з попередньою спробою знищення української нації, а саме з Великим Голодом або Голодомором, 90-ті роковини якого вшановуватимуться у листопаді 2023 року», - йдеться в резолюції.

Вона також фіксує, що досягнення справедливого та тривалого миру означає підтримку перемоги України, повну підтримку Формули миру Президента Зеленського.

Як повідомлялося, президент ПАРЄ Тіні Кокс та численні депутати взяли участь заході, на якому говорили про злочини Росії з викрадення українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-