Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Троянський кінь» Путіна, ЄС та євроінтеграція України. Чого прагне Орбан?

«Троянський кінь» Путіна, ЄС та євроінтеграція України. Чого прагне Орбан?

Блоги
Укрінформ
Немає жодної гарантії, що на саміті ЄС Будапешт відкличе своє вето проти запланованих рішень стосовно України

Перед зустріччю із французьким президентом Емманюелем Макроном угорський премʼєр Віктор Орбан у інтерв’ю виданню «Le Point» заявив, що Україна не може почати переговори про вступ до ЄС, бо «є однією з найбільш корумпованих країн світу». А раніше Орбан пояснював свою опозицію до початку таких перемов проблемами, які нібито існують в угорської національної меншини в Україні.

Однак після того як Верховна Рада України ухвалила зміни у законодавство про нацменшини, цей аргумент, найважливіший у суперечці Віктора Орбана з Україною і Єврокомісією, відпав. І угорський премʼєр моментально запропонував нові пояснення того, чому бажає блокувати європейську інтеграцію України.

Ймовірно, саме тому колишній (і, напевне, наступний) премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск наголосив, що уряд Орбана «відверто перейшов на російські позиції» й навіть не приховує цього. Із польським політиком тепер погоджуються по всій Європі.

Дональд Туск
Дональд Туск

«Орбан свідомо йде на ризик того, що Україна може програти оборонну війну проти Росії і, можливо, буде змушена капітулювати. Це було б не лише катастрофою для України, а й значно послабило б ЄС – і стало б для нього випробуванням на міцність. Недарма деякі бачать в угорському прем'єрові "троянського коня" російського президента», – зазначає оглядач швейцарського видання «Tages-Anzeiger» Штефан Ісраєль.

А словацький політолог Радован Гайст у словацькому виданні «Pravda» наголошує: «Якщо внаслідок шантажу прем’єр-міністр Угорщини досягне успіху, то це буде помилкова і небезпечна поступка з боку ЄС. Немає жодної гарантії того, що Будапешт і справді відкличе своє вето (проти запланованих рішень щодо України на саміті ЄС). Якщо це станеться, то Угорщина зможе і надалі шантажувати ЄС. Шантаж може стати найефективнішою зброєю Орбана. А прем'єр-міністрові Словаччини Роберту Фіцу, якому ЄС погрожує заморозити кошти через його втручання в систему правосуддя, залишиться тільки наслідувати приклад свого угорського колеги».

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

УГОРЩИНУ МОЖУТЬ ВИКЛЮЧИТИ З ЄС?

Однак ніяких інструментів впливу на Орбана в Євросоюзу, схоже, немає. Зустріч Орбана з Макроном закінчилася без результатів. Втім, це ще не означає, що Орбану вдасться заблокувати фінансову допомогу Україні розміром 50 мільярдів євро.

Якщо він застосує право вето, потрібний для допомоги фінансовий інструмент буде задіяний без участі Будапешту, ймовірно, вже наступного року. Ну й до наступного року доведеться відкласти рішення про початок перемовин ЄС і України. Але що ж робити з Угорщиною, яка, до того ж, у липні наступного року почне головування в Євросоюзі?

Видання «Tageblatt» з Люксембурга закликає ЄС вдатися до радикальних заходів і подумати про виключення Угорщини й призупинення можливостей Орбана. Однак навряд чи сьогодні європейці готові до таких серйозних рішень. А значить, їм і надалі доведеться зважати на погляди «троянського коня».

Віталій Портников
Радіо Свобода

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-