Рада ухвалила закон, що забезпечує прозорість місцевого самоврядування

Рада ухвалила закон, що забезпечує прозорість місцевого самоврядування

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілком зміни до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця політичної партії “Слуга народу”, заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроєкт 6401 про місцеве самоврядування щодо забезпечення прозорості ОМС, автором якого є член нашого Комітету держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування Роман Лозинський», - поінформувала вона.

За її словами, внаслідок ухвалення закону вплив громади на прийняття рішень, відкритість, прозорість, підконтрольність — стане в рази потужнішою.

Політик уточнила, що онлайн-трансляції сесій місцевих рад мають стати обов’язковими для всіх громад та мають транслюватись і зберігатись на сайті або YouTube, Facebook тощо.

Водночас документом передбачається, що у відкритому доступі мають бути опубліковані додатки до проєктів рішень і проєкти порядків денних постійних комісій.

Також згідно з законом регулярно має відбуватися інвентаризація майна громади, що допоможе раді, громадянам та бізнесу ефективніше оцінити ресурси громади і більш ефективно їх використовувати.

Читайте також: Які проблеми мають органи місцевого самоврядування у здійсненні повноважень

Окрім того, регламентується, що на сесіях ради доповідачі мають виступати державною мовою.

«Цей законопроєкт — стимул та інструмент для мешканців громади, які хочуть реальних змін. Місцевим чиновникам та депутатам відтепер буде набагато важче щось приховати. Це справжні європейські зміни!», - резюмувала Шуляк.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні дві третини органів місцевого самоврядування стикаються з проблемою фінансової спроможності, 54% - з проблемою неналежного виконання функцій щодо адміністрування місцевих податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-