Тихановська в ОБСЄ: Путін та Лукашенко тестують світ, як далеко вони можуть зайти без наслідків

Тихановська в ОБСЄ: Путін та Лукашенко тестують світ, як далеко вони можуть зайти без наслідків

Укрінформ
Перемога України у війні проти Росії важлива для звільнення в майбутньому Білорусі від диктатури Лукашенко. Так само й навпаки: без вільної Білорусі не буде ані безпечної України, ані мирної Європи.

Про це лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська сказала на засіданні комітету з питань демократії, прав людини та гуманітарних питань ПА ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я дякую ОБСЄ за тверду позицію у підтримці України та демократичної Білорусі. Обидві наші нації борються не лише за свої країни, а за всі цінності Європи”, - сказав Тихановська.

Білоруська опозиціонерка нагадала про смерть Олексія Навального в російській в'язниці та білоруського опозиціонера Ігоря Ледніка в білоруській в'язниці.

“Ці смерті нагадують нам про те, що безпека, демократія, права людини пов'язані між собою. Якщо уряд чинить насильство, тортури, вбиває своїх власних громадян, він не буде поважати своїх сусідів та міжнародне право. Ці смерті також нагадують нам, чому ми повинні зробити все для підтримки перемоги України та боротьби за свободу Білорусі. Без перемоги України не буде вільної Білорусі. Але, так само й навпаки: без вільної Білорусі не буде ані безпечної України, ані мирної Європи”, - сказала Тихановська.

Вона нагадала про політичних в'язнів, які залишаються у в'язницях Білорусі та Росії, закликала не обмежуватися реакцією на рівні “глибокого занепокоєння”, аби знову не отримувати сумні новини.

Читайте також: Тихановська у Давосі закликала світ припинити торгівлю з Росією

За її словами, Путін та Лукашенко тестують міжнародну спільноту на те, як далеко вони можуть зайти без будь-яких наслідків, тому вони повинні отримати рішучу та потужну відповідь на свої дії, зокрема санкції та повну ізоляцію, принаймні допоки всі незаконно ув'язнені не отримають свободу.

Офіційна делегація Білорусі спочатку намагалася опротестувати внесення виступу Тихановської до порядку денного комітету. Коли це не вдалося, покинула засідання комітету на знак протесту.

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер вранці розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-