«Трійка ОБСЄ» закликала Росію вивести війська з України

«Трійка ОБСЄ» закликала Росію вивести війська з України

Укрінформ
"Трійка ОБСЄ", до якої входять чинний, колишній та майбутній голови Організації, а також генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід закликали Росію негайно припинити війну проти України та вивести війська з її міжнародно визнаної території.

Про це повідомляється на сайті ОБСЄ, передає Укрінформ.

"Сьогодні, у другу річницю повномасштабної війни Росії проти України, "Трійка ОБСЄ" - чинний голова ОБСЄ - міністр закордонних та європейських справ і торгівлі Мальти Ієн Борг, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі, міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен - та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід закликають Росію негайно припинити війну проти України та поважати суверенітет і територіальну цілісність країни в межах її міжнародно визнаних кордонів", - йдеться у повідомленні.

Чинний голова ОБСЄ Ієн Борг наголосив, що "незаконна агресивна війна Росії проти України не лише підірвала мир і стабільність в усьому регіоні ОБСЄ, а й створила тривожний прецедент для глобальної безпеки та міжнародного порядку, заснованого на правилах". Він підтвердив, що ОБСЄ продовжуватиме підтримку України у подоланні та пом'якшенні наслідків агресії.

Глава МЗС Північної Македонії Буяр Османі заявив, що російською війною проти України "кинуто виклик самій суті людської гідності та свободи". "Тут, в ОБСЄ, ми маємо продовжувати викривати Росію та засуджувати її незаконну та невиправдану агресію, вимагаючи її негайного припинення та притягнення винних до відповідальності", - наголосив він.

Читайте також: Відсутність росіян на сесії ПА ОБСЄ сприяла конструктивнішій взаємодії - Потураєв

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен висловила захват мужністю, стійкістю та наполегливістю України та її народу, додавши, що Україна залишатиметься в центрі роботи в ОБСЄ і під час Фінського головування у 2025 році. "Фінляндія віддана забезпеченню повної відповідальності за агресивну війну Росії проти України", - заявила Валтонен.

Вона додала, що Фінляндія працюватиме в ініційованій Україною та Канадою міжнародній коаліції з метою повернення українських дітей, які були незаконно депортовані або примусово переміщені Росією.

Зі свого боку генсекретарка ОБСЄ Гельґа Шмід заявила: "Це були два роки смертей і трагедії, які завдали нестерпних страждань багатьом невинним цивільним особам. Серед них троє колег з ОБСЄ, які утримуються в Донецьку та Луганську вже майже 700 днів. Я повторюю наш заклик негайно повернути їх до своїх родин і продовжуватиму використовувати всі канали та можливості для їх звільнення".

Читайте також: Путін вибудовує свою політику за прикладом Гітлера - Україна в ОБСЄ

У заяві зазначається, що ОБСЄ продовжить підтримувати народ і уряд України через Програму підтримки, яка фінансується за рахунок позабюджетних коштів держав-учасниць. У межах програми спільно з українськими партнерами реалізується 20 проєктів, спрямованих на пом'якшення наслідків війни.

Як повідомлялося, 22-23 лютого у Відні проходила зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. У центрі уваги була тема повномасштабної війни РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-