Затримання Росією українських цивільних: ОБСЄ залучить «московський механізм»

Затримання Росією українських цивільних: ОБСЄ залучить «московський механізм»

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав залучення «московського механізму» Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) для вирішення проблеми свавільного затримання Росією українських цивільних осіб.

Про це він заявив у соцмережі X, передає Укрінформ.

«Я вітаю залучення «московського механізму» переважною більшістю держав ОБСЄ для вирішення проблеми свавільного затримання Росією українських цивільних осіб. У ході цієї війни Росія взяла в заручники тисячі мирних українських громадян на тимчасово окупованих територіях. Вони є найвразливішою групою, яку не помічають на міжнародному рівні», - заявив глава української дипломатії.

Кулеба очікує, що звернення до «московського механізму» ОБСЄ допоможе Україні та іншим державам визначити справжні масштаби цього злочину та встановити факти.

Міністр наголосив, що це перший існуючий міжнародний механізм, задіяний у цьому питанні, додавши, що раніше він закликав ОБСЄ, ООН та інші міжнародні організації використати всі інструменти та за потреби створити нові для вирішення проблеми українських цивільних заручників та сприяння їх звільненню.

Читайте також: У Центрі нацспротиву розповіли, як ФСБ використовує українців у своїх операціях

«Я продовжую закликати всі міжнародні організації, громадські організації та ЗМІ приділяти більше уваги українським цивільним заручникам, яких утримує Росія. Ми продовжуватимемо докладати всіх зусиль, щоб звільнити їх усіх, і я вдячний нашим партнерам за потужну підтримку в цьому питанні. Кожен російський злочин має бути розслідуваний, а винні притягнуті до відповідальності», - підкреслив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, 2 лютого під час візиту чинного голови ОБСЄ до України Дмитро Кулеба закликав міжнародну організацію використати всі наявні можливості для повернення в Україну викрадених дітей і цивільних заручників.

«Московський механізм» - процедура, передбачена московським документом Конференції з людського виміру ОБСЄ, що проходила 1991 року в Москві.

Цей механізм, зокрема, дає змогу групі з десяти і більше держав-учасниць ОБСЄ створити місію незалежних експертів для вивчення особливо серйозної загрози виконанню зобов’язань у сфері прав людини в одній з країн-учасниць. У координації з постійним органом ОБСЄ у людському вимірі - Бюро з питань демократичних інститутів та прав людини - така місія має встановити відповідні факти, підготувати звіт, а також може надати рекомендації щодо можливих рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-