Експертну місію ОБСЄ щодо українських заручників у Росії підтримали 45 країн

Експертну місію ОБСЄ щодо українських заручників у Росії підтримали 45 країн

Укрінформ
Активацію так званого "московського механізму" ОБСЄ для реагування на свавільне затримання Росією українських цивільних осіб підтримали 45 країн-учасниць.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідна заява від імені 45 країн була зачитана у четвер постійним представником Люксембургу в ОБСЄ Жаном Граффом на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

"Сьогодні наші делегації за підтримки України надішлють директору БДІПЛ Маттео Мекаччі наступного листа, в якому задіють "московський механізм", оскільки ми продовжуємо відчувати занепокоєння щодо порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини внаслідок повномасштабної агресивної війни Росії проти України, зокрема, щодо свавільного затримання Російською Федерацією українських цивільних осіб", - сказав дипломат.

Читайте також: Україна розповіла в ОБСЄ про вбивства росіянами полонених

Спільну заяву він зачитав від імені наступних 45 держав-учасниць ОБСЄ: Албанії, Андорри, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Сан-Марино, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Туреччини, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки.

Після двосторонніх консультацій з Україною, ці 45 держав закликали БДІПЛ створити місію експертів, яка була би запрошена Україною для встановлення фактів щодо свавільного затримання Росією українських цивільних осіб. Також БДІПЛО було закликано надати відповідну інформацію, зібрану цією експертною місією, "національним, регіональним або міжнародним судам чи трибуналам, які мають або можуть мати відповідну юрисдикцію".

Читайте також: Спецтрибунал щодо Росії може тривати кілька років - Костін

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав залучення московського механізму Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) для вирішення проблеми свавільного затримання Росією українських цивільних осіб.

"Московський механізм" – процедура, передбачена московським документом Конференції з людського виміру ОБСЄ, що проходила 1991 року в Москві.

Цей механізм, зокрема, дає змогу групі з десяти та більше держав-учасниць ОБСЄ створити місію незалежних експертів для вивчення особливо серйозної загрози виконанню зобов’язань у сфері прав людини в одній з країн-учасниць. У координації з постійним органом ОБСЄ у людському вимірі – Бюро з питань демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) – така місія має встановити відповідні факти, підготувати звіт, а також може надати рекомендації щодо можливих рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-