Звіт експертів «московського механізму» ОБСЄ підготують за місяць - правозахисниця

Звіт експертів «московського механізму» ОБСЄ підготують за місяць - правозахисниця

Укрінформ
Упродовж місяця роботи експертів «московського механізму» ОБСЄ щодо свавільного позбавлення свободи українських цивільних громадян РФ буде підготовлений звіт.

Про це сказала голова Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова на брифінгу «Московський механізм ОБСЄ щодо свавільного позбавлення свободи цивільних українців РФ. Навіщо його запустили та що це дасть?» у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Ініціювання «московського механізму» - це один із етапів цілого великого плану, який наша організація разом із партнерами (з коаліцією «П’ята ранку») розробила для звільнення цивільних заручників та для притягнення відповідальних за цей злочин. Це великий план. Ми не можемо розголошувати всі його пункти, оскільки ми розуміємо, що Росія буде протидіяти цьому плану. Але навколо «московського механізму» ми вже можемо поставити галочку «done», тому що ми добивалися ініціювання «московського механізму» протягом півтора року», - розповіла Решетилова.

Як вона зауважила, перевага цього механізму полягає в тому, що він доволі швидкий. «Протягом місяця буквально роботи експертів буде підготовлено звіт. Попередні три «московські механізми» також були присвячені Україні. Перші два були по загальних питаннях порушення прав людини, злочину агресії, і третій був по питанню депортації дітей. І цей звіт якраз визнаний міжнародним експертним середовищем як один із найпотужніших по цьому питанню. Він буде також визнаний Міжнародним кримінальним судом у розслідуванні проваджень. Тому для нас так важливо було, щоб цей процес відбувся, щоб «московський механізм» був запущений також по ще одному злочину росіян, на нашу думку, - злочину проти людяності, оскільки він носить системний характер. І це один з перших кроків по нашому алгоритму звільнення, потенційного звільнення цивільних осіб, яких утримує Росія. Ми дуже сподіваємося, що експерти, які будуть визначені вже найближчим часом з переліку тих, яких має ОБСЄ, будуть користуватися матеріалами, які напрацьовані правозахисними організаціями в Україні й міжнародними», - зауважила Решетилова.

Читайте також: Експертну місію ОБСЄ щодо українських заручників у Росії підтримали 45 країн

Також вона зазначила, що «сам по собі звіт нічого не гарантує». «Найбільше гарантує супровід цього звіту, адвокаційний, юридичний і будь-який інший. І це задача для українських неурядових організацій, для української держави, а також для міжнародних партнерів, щоби цей звіт надалі працював. Але оскільки «московський механізм» дуже високо цінується і в експертному середовищі, і в юридичному, то висновки, які будуть висловлені там, очевидно, будуть мати вплив на ситуацію з розслідуванням і, очевидно, будуть мати вплив на звільнення цих цивільних осіб, тому що це зробить ситуацію, яка нам тут в Україні очевидна, очевидною для всього світу», - вважає Решетилова.

На фото: Андрій Яковлєв

Як зазначив адвокат, експерт із міжнародного права Медійної ініціативи за права людини Андрій Яковлєв, рішення «московського механізму» мають дуже вагоме значення, «тому що він підтверджує певні обставини належним способом на рівні ОБСЄ, і це буде міжнародного типу документ, який через унікальність експертів і їх неупередженість буде підтверджувати ті факти, які ми вже знаємо».

«І, відповідно, ми будемо не просто стверджувати, що порушуються права цивільних заручників, а будемо спиратися на рішення міжнародної організації, яка верифікувала наші дані, і вже далі можна використовувати ці дані в інших кейсах, в тому числі міжнародних», - сказав Яковлєв.

Він додав, що Міжнародний кримінальний суд «може використати ці дані не тільки для того, щоб встановити факти, а як аргумент того, що це вже настільки набуло серйозного значення, що вибивається уже з національного рівня на міжнародний, і ми можемо очікувати, що це приведе до нового кейсу по цивільних заручниках».

Як повідомляв Укрінформ, 29 лютого 2024 року ОБСЄ запустила «московський механізм» щодо свавільного позбавлення свободи українських цивільних громадян Росією. Це означає, що вже найближчим часом група незалежних міжнародних експертів розпочне розслідування злочинів, які вчиняє Росія щодо цивільних українців. У широкому мандаті місії - встановити факти позбавлення свободи на окупованих територіях і дослідити супровідні злочини, такі як катування чи нелюдське поводження. Підготовлений за результатами розслідування звіт стане важливим інструментом документування і доведення злочинів Росії на міжнародному рівні.

Фото Євгена Котенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-