Компенсація за збитки через війну: заступниця міністра юстиції провела низку переговорів у Нью-Йорку

Компенсація за збитки через війну: заступниця міністра юстиції провела низку переговорів у Нью-Йорку

Відео
Укрінформ
Для розширення кола учасників реалізації механізму компенсації за збитки, завдані Україні внаслідок російської агресії, заступниця міністра юстиції Ірина Мудра провела в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку низку переговорів з представниками Африки та Південної Америки.

Про це вона розповіла в коментарі Укрінформу.

«Мета мого візиту до Нью-Йорка - розказати країнам, які 14 листопада 1922 року підтримали резолюцію Генасамблеї ООН про створення компенсаційного механізму, про конкретні кроки з імплементації цієї резолюції», - сказала Мудра.

Вона нагадала, що резолюція ГА ООН «Сприяння здійсненню правового захисту та забезпеченню відшкодування збитків у зв'язку з агресією проти України» містить «три основоположні моменти».

Насамперед було підтверджено, що Росія здійснює агресію і за міжнародним правом має сплатити репарації за заподіяні збитки.

По-друге, країнам ООН було рекомендовано створити міжнародний реєстр збитків, який би слугував базою даних для фіксації шкоди, завданої Російською Федерацією після 24 лютого 2022 року на території України.

По-третє, Генасамблея визнала необхідність створення міжнародного компенсаційного механізму, оскільки на сьогодні не існує судової інстанції, до якої могли б звернутися постраждалі для відшкодування збитків.

Фото: Ірина Мудра / Фейсбук

Після ухвалення резолюції, за яку проголосувало 94 держави, Україна разом з партнерами розпочала перемовини про створення відповідних реєстрів.

Рада Європи запропонувала створити такий реєстр під її егідою. І в травні 2023 року в Рейк’явіку було підписано відповідну угоду, до якої можуть долучатися не лише члени РЄ.

До документа приєдналися 43 країни та Євросоюз як регіональна організація.

Реєстр функціонує як юридична особа, створена за законодавством Нідерландів і розташована в Гаазі.

Органами управління реєстру є конференція учасників, до якої ці країни делегували своїх представників (Україну представляє Мудра), та Рада Реєстру, яку обрала конференція учасників у листопаді 2023 року.

Читайте також: У Мін'юсті закликають збирати якнайбільше доказів для Реєстру збитків

Рада уповноважена затвердити правила та регламент роботи реєстру, а також визначити категорії збитків. Вона вже схвалила відповідний документ, який має бути затверджений на конференції учасників 2 квітня в Гаазі.

За словами Мудрої, необхідно розширяти коло учасників за рахунок країн Глобального Півдня.

«Це перше, чого ми сюди приїхали: розповісти про імплементацію резолюції, на якій стадії ми перебуваємо, як перейшли від створення реєстру до формування комісії та які наші подальші кроки», - розповіла вона.

У Нью-Йорку заступниця міністра провела переговори з представниками Індії, Кенії, Чилі, Уругваю, Гаяни, ПАР, Мароко, Бразилії, Парагваю, Аргентини.

Фото Володимира Ільченка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-