Стійкість України була б неможливою без своєчасних рішень ЄС - Стефанішина

Стійкість України була б неможливою без своєчасних рішень ЄС - Стефанішина

Укрінформ
Наша стійкість не повинна сприйматися як належне й Україна очікує від європейських партнерів продовження заходів, запроваджених для виживання української економіки.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на заході «Два роки повномасштабної війни: Трансформація України – безпека Європи», організованому Фондом Роберта Шумана у Парижі, повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

Вона, зокрема, відзначила ключову роль Франції у побудові стратегічного бачення європейського оборонного стовпа із залученням України для забезпечення стабільності та миру на території всього європейського континенту.

«Наша стійкість, якою захоплювався увесь світ з початку війни, стала можливою також завдяки сміливим та своєчасним рішенням європейських лідерів про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС та пізніше про початок переговорів щодо вступу. Єдність всієї Європи на підтримку України допомогла нам упевнитись, що всі ключові політичні та демократичні трансформації, через які пройшла наша держава, буде збережено та продовжено, а наша економіка зможе функціонувати навіть в таких складних умовах», – наголосила Стефанішина.

Вона підкреслила, що навіть в умовах повномасштабної війни Україні вдалось здійснити системні перетворення, зокрема у сфері верховенства права та боротьби з корупцією. Початок безпосередніх переговорів про вступ до ЄС, за її словами, та формування відповідного порядку денного трансформацій дозволить Україні послідовно інтегруватися до Внутрішнього ринку ЄС, стати невід'ємною частиною європейської економічної сім'ї.

Читайте також: Українцям вдалося боляче вдарити по паливній галузі РФ - естонський експерт

Віцепремʼєрка зауважила, що Україна спромоглася забезпечити транзит товарів через Чорноморський коридор, розвинути дунайську транзитну інфраструктуру та прикордонну інфраструктуру з сусідніми країнами завдяки наявності необхідних інструментів, зокрема військових, для забезпечення захисту транзиту, разом із тарифною та транспортною лібералізацією ЄС.

«Всі ці інструменти залишаються життєво важливими для української економіки в час війни», – заявила Стефанішина, наголосивши, що нагальним лишається ухвалення Євросоюзом рішень щодо лібералізації торгівлі та доступу українських товарів на європейські ринки.

«Сподіваюсь, відповідні рішення щодо продовження цих заходів будуть підтримані Францією та іншими країнами-членами, це необхідно для нашого існування», – додала віцепрем’єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 20 березня Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах російської війни. Згідно з нею, тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільгосппродукції до ЄС буде продовжено ще на один рік – до 5 червня 2025 року.

Водночас Європейська комісія "може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вважатиме необхідними, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-