300 років від дня народження Імануеля Канта – як досягти свободи, миру і моральної зрілості

300 років від дня народження Імануеля Канта – як досягти свободи, миру і моральної зрілості

Укрінформ
19 квітня, 12:30 - пресбрифінг на тему: «300 років від дня народження Імануеля Канта – як досягти свободи, миру і моральної зрілості».

Організатори: Міністерство освіти і науки України,  Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Кантівське товариство в Україні.

Спікери: представники Інституту філософії імені Г.С. Сковороди Національної академії наук України та Кантівського товариства в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

До 300-річчя Імануеля Канта в Інституті філософії провели міжнародну конференцію

В Інституті філософії імені Г.С. Сковороди Національної академії наук України з нагоди 300-річчя німецького філософа Імануеля Канта провели дводенну міжнародну конференцію.

Про це розповіли директор Інституту філософії Анатолій Єрмоленко та голова Кантівського товариства в Україні Віталій Терлецький під час пресбрифінгу в Укрінформі.

Конференція тривала 17-18 квітня. Серед іноземних гостей були представники Німеччини, Великої Британії та США.

«Це була міжнародна конференція у справжньому сенсі цього слова. Шість запрошених гостей, троє фахівців з Німеччини, двоє зі Сполучених Штатів і один фахівець з Великої Британії. Це фахівці такого рівня, що якби ця конференція була з природничих або точних наук, то половина запрошених була б Нобелівськими лауреатами. Єнс Тімерман з Великої Британії, професор моральної філософії університету Сент Ендрюс, це людина, яка була редактором останнього видання кантової «Критики чистого розуму» видавництва «Майнер» 1998 року. Маркус Вілашек, професор університету імені Ґете, Франкфурт-на-Майні, Німеччина. Це відомий в усьому світі кантознавець, один із редакторів найбільшого у світі тритомного «Кант лексикону». Це довідкове видання, у якому розписані усі основні поняття кантової філософії. Патриція Кітчер, професорка-емерит Колумбійського університету, США. Це знана дослідниця Канта, перу якої належать три книги про цього філософа. Гайнер Клеме, професор історії філософії університету Мартіна Лютера, Німеччина. Це кантознавець у класичному сенсі слова, знаний в усьому світі. Тобто представництво західних колег було на дуже високому рівні», – сказав Терлецький.

За його словами, цього року у світі у зв’язку з 300-річчям Канта відбудеться багато подій, присвячених творчості цього філософа, й Кантівське товариство в Україні братиме в них активну участь. Зокрема, відбудеться віртуальний кантівський конгрес. Його організатори – Принстонський університет, США – з розумінням поставилися до того, що українські філософи не бажають зустрічатися на одному майданчику з російськими й виключили росіян з числа учасників конгресу.

Директор Інституту філософії імені Г.С. Сковороди Анатолій Єрмоленко зазначив, що Кант має велике значення не лише для історії філософії, а й для сьогодення. «Кант – сучасний філософ. Він актуальний і сьогодні... Кант ставить насамперед питання моральної філософії. Питання про те, що я повинен робити, що я маю знати, на що можу сподіватися, що таке людина? Це вкрай важливі питання», – зауважив Єрмоленко.

Для України філософський спадок Канта цікавий тим, що його не раз намагалися спотворити російські пропагандисти. «Російські ідеологи будь-що використовують, щоб вести гібридну війну, зокрема й у сфері інформаційних технологій. Використовують пропагандисти й чинник Канта», – зазначив Єрмоленко.

Щоб спростувати їх твердження, за словами Терлецького, варто просто читати Канта. «Кант був першим філософом, який спробував осмислити свою епоху. Його думки про просвітництво актуальні для українського суспільства тут і зараз як ніколи», – сказав Терлецький.

Він додав, що цього року робота над перекладами робіт Канта триватиме. Планують видати три книги філософа та одну книгу про його творчість.

Як розповів секретар Кантівського товариства в Україні В’ячеслав Циба, сприяти перекладам буде культурна інституція «Міжвухами», яка підтримує переклади філософських праць українською мовою.

Імануель Кант – німецький філософ, родоначальник німецької класичної філософії. У своїх численних роботах стверджував, зокрема, що умова пізнання – загальнозначимі апріорні форми, що упорядковують хаос відчуттів. Центральний принцип етики Канта – категоричний імператив.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-