Студенти Української академії друкарства протестували проти приєднання до Львівської політехніки

Студенти Української академії друкарства протестували проти приєднання до Львівської політехніки

Відео
Укрінформ
У Львові студенти Української академії друкарства (УАД) вийшли на мирний протест проти приєднання до Національного університету «Львівська політехніка».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні зібралися тут, щоб студентів академії почули, щоб відстояти свої права і вуз, який самі вибрали і маємо право в ньому навчатися. Нам не дають відповіді на запитання, що буде далі після приєднання до Львівської політехніки. Чи залишаться наші державні місця, чи будуть стипендії, чи зміниться вартість навчання для платників, чи зможемо ми й надалі проживати в наших гуртожитках? Ми намагаємося достукатися до Міністерства освіти України і якщо не отримаємо відповіді, то підемо далі і нас почують», - зазначив голова профкому студентів УАД Роман Марчук.

Мирний мітинг зібрав понад три сотні студентів, які з гаслом «Руки геть від УАД», зібралися біля головного корпусу Української академії друкарства.

Участь в акції протесту взяли не тільки студенти Академії друкарства, але й інших навчальних закладів, зокрема Львівської політехніки та Поліграфічного коледжу. Прийшли на мітинг й викладачі УАД, зокрема її ректор, який у своєму виступі підтримав студентські вимоги про збереження вишу як автономного вищого навчального закладу.

Цього року на засіданні ГО «Спілка ректорів» за участі заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького було представлено «Програму об’єднань 2024», де УАД запропонували реорганізувати шляхом приєднання до НУ «Львівська політехніка» вже у березні. Адміністрація вишу наголошує, що жодної офіційної інформації та документів, які стосуються об’єднання чи реструктуризації академії, від представників МОН не надходило, діалогу не було.

Читайте також: У Житомирі студенти протестують проти об'єднання університетів

21 лютого 2024 р. на сайті Кабінету Міністрів України було зареєстровано петицію №41/006083-24еп з вимогою зупинити процес реорганізації Української академії друкарства.

В академії провели засідання трудового колективу, учасники якого одноголосно виступили проти ініціатив МОН. 27 лютого 2024 р. було скеровано звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови ВР, голови підкомітету з питань вищої освіти та голови Експертної ради студентства з проханням зупинити процес реорганізації через відсутність діалогу та стратегії таких дій. Звернення підписали понад 1700 студентів УАД.

У Львові студенти Української академії друкарства протестували проти приєднання до Львівської політехніки / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

7 березня у соціальних мережах опубліковано «Проєкт розпорядження про реорганізацію УАД» з підписом міністра освіти і науки Оксена Лісового.

Як повідомив у інтерв’ю Укріформу заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, при вчасному об’єднанні вищих навчальних закладів залишається певна автономна структура в межах об’єднаного університету, люди зберігають свою робочу ідентичність, свої місця, зберігаються певні освітні програми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-