ЧАЕС і зона відчуження: Зеленський провів безпекову нараду в Славутичі

ЧАЕС і зона відчуження: Зеленський провів безпекову нараду в Славутичі

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Славутича провів нараду щодо безпекової ситуації та перспектив розвитку міста й зони відчуження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт Президента.

Під час наради міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та командувач Національної гвардії Олександр Півненко доповіли про оборону та охорону ЧАЕС і Славутича, будівництво фортифікацій.

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко поінформував про охорону державного кордону в районі Чорнобильської атомної електростанції та міста.

Начальник Головного управління СБУ в Києві та Київській області Артем Бондаренко відзвітував про контррозвідувальні заходи на цій території.

Робоча поїздка Президента Володимира Зеленського до Славутича / Фото: Офіс Президента

Міський голова Славутича Юрій Фомічев акцентував на логістичній проблемі: через зруйновані мостові переходи, неможливість використовувати колишні залізничні сполучення персонал ЧАЕС витрачає до шести годин, щоб дістатися на роботу.

Глава держави доручив віцепрем’єр-міністру з відновлення – міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександру Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення між Славутичем і Києвом, без пересадки в Чернігові.

Читайте також: Чорнобиль нагадує і застерігає

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець доповів про реалізацію схваленої урядом стратегії розвитку зони відчуження. Вона, зокрема, спрямована на розвиток вітрової та сонячної енергетики. Руслан Стрілець зазначив, що вже є домовленості з німецькою та британською компаніями про реалізацію цих проєктів.

Він розповів, що втрати ЧАЕС унаслідок захопленні російськими загарбниками сягнули 3 млрд грн. Зараз держава активно залучає донорів для допомоги. Вже є 19 країн – вкладників у створений фонд, а сума внесків становить 14 млн євро та збільшуватиметься до кінця року. Кошти спрямують на покращення обладнання, умов роботи й закупівлю необхідної техніки.

Під час наради також обговорили облаштування шкільних укриттів та розвиток і підтримку бізнесу.

Читайте також: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи закликає світ тиснути на РФ для звільнення ЗАЕС

Крім того, Президент доручив міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку розробити стратегію розвитку місцевої лікарні з урахуванням нових умов та відповідно до неї покращити матеріально-технічну базу закладу.

У Славутичі Зеленський також поспілкувався із учнями місцевої гімназії та відвідав підприємство "Нова Кухня", яке відновила родина з Маріуполя.

Як повідомляє сайт Президента, у Славутичі Володимир та Олена Зеленські відвідали один з уроків, на якому учні обговорювали аварію на ЧАЕС та її наслідки, і заняття групи продовженого дня.

Глава держави з дружиною оглянули укриття, де облаштовані місця для навчання та медіазона.

Як повідомляв Укрінформ, Витрати державного бюджету на Чорнобильську зону відчуження у 2023 році склали 2,11 млрд грн, 60% з яких - на утримання у безпечному стані Чорнобильської АЕС та об'єкта "Укриття".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-