Мовний телеканал для окупованих територій має бути - Мацука

Мовний телеканал для окупованих територій має бути - Мацука

Укрінформ
Роздержавлення всіх засобів масової інформації призвело до абсолютного дефіциту медіа для місцевих громад.

Про це під час Всеукраїнського форуму «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» заявив генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми втратили Батьківщину (Донеччину – ред.), зараз це окупована територія. Але треба говорити про ті речі, які ми можемо контролювати і на що впливати. Перше – це тема роздержавлення державних ЗМІ. Всім дуже подобалось, що у нас не буде більше державних ЗМІ, що все буде роздержавлене, всі територіальні громади отримають якісь нові форми видань. Що ми маємо на виході? Ми маємо на виході абсолютний дефіцит медіа для місцевих громад. Чому не враховано було ці помилки під час десятирічної війни - я не знаю», - наголосив Мацука.

Крім того, він відзначив, що говорячи про Європейську інтеграцію, не варто забувати про те, що в цивілізованому світі немає місця такому поняттю, як «перешивання мізків» людей. Адже це поняття походить із 30-х років нацистської Німеччини. Тому мова може йти лише про переконання людей, аргументацію тих чи інших поглядів тих, хто багато років перебував під дією пропаганди на тимчасово окупованих територіях.

«Я нікому не раджу використовувати ці слова, бо це дуже образливо, особливо для тих людей, які живуть сьогодні на окупованих територіях під впливом умисного «перешивання мізків» якраз з їхньої сторони (з боку РФ – ред.). Чи ми будемо це робити - я не впевнений», - вважає очільник Укрінформу.

Також Олексій Мацука переконаний, що для окупованих територій повинен існувати мовний телеканал.

«Мовний телеканал для окупованих територій має бути. На жаль, сьогодні телеканал «Дом» не мовить на повну потужність для окупованих територій, яких стало більше. Нонсенс, парадокс: більше територій окупованих – менше каналів. Як таке може бути? Де канал «Дом»? Чому нема каналу «Дом» в Сімферополі? Чому держава не виділяє гроші на мовлення російською мовою для окупованих територій? Має бути. Це моя особиста думка», - наголосив Мацука.

Читайте також: МКІП формує кадровий резерв для деокупованих територій - Карандєєв

Також він зауважив, що варто створити поле можливостей для громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, аби вони дивились телеканали з України. Для цього потрібні нестандартні рішення.

«Можливості мають бути у всіх завжди. Якщо людина завтра захоче отримати таку можливість, вона має право її отримати. Ми маємо створити поле можливостей для тих, хто буде їх шукати. Яке поле можливостей ми сьогодні створюємо? Воно виключно внутрішнє, і це зрозуміло, бо йде війна на екзистенційне виживання... Але нам потрібна перемога, і щоб робити перемогу, нам потрібно робити нестандартні кроки. Так само, як було зроблено з телеканалом Freedom», - наголосив Мацука, додавши, що це був успішний проєкт з державного мовлення.

Крім того, під час виступу Мацука окреслив проблему дітей батьків ЛГБТ, які залишились на тимчасово окупованих територіях та які страждають від переслідувань. Зокрема, він зауважив, що вивезенням таких родин із Маріуполя зараз займаються лише волонтери.

Читайте також: У МКІП обговорили стан виконання Стратегії інформаційної безпеки

Всеукраїнський форум «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» – це платформа для напрацювання спільних системних дій держави, громадськості, бізнесу та міжнародних партнерів задля повноцінного культурного та інформаційного відновлення деокупованих територій.

Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-