Збір на снаряди для ЗСУ: тридцять відомих українців подякували словацькому народу

Збір на снаряди для ЗСУ: тридцять відомих українців подякували словацькому народу

Лист
Укрінформ
Тридцять відомих українців підписали відкритого листа від української громадськості до словацького народу на знак подяки за збір коштів на снаряди для ЗСУ у Словаччині.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.

З його слів, листа з подякою словацькому народові за підтримку підписали Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Святослав Вакарчук, Ярослав Грицак, Федір Шандор, Павло Шеремета та десятки інших відомих українців.

"Друзі! Ми в Україні зворушені, розчулені та неймовірно вдячні вам за підтримку в цей надзвичайно складний момент для українського народу, Європи та всього людства. Ми з вами не просто сусіди, ми з вами однодумці, партнери та союзники. Україна не стомиться дякувати словакам, бо те, що ви робите зараз, - безцінно. Слава словацькому народу! Дякуємо і віддячимо!", - йдеться у відкритому листі до словаків.

Як повідомляється, у Словаччині громадяни в рамках благодійної неурядової ініціативи зібрали на снаряди для Збройних сил України понад 3 млн євро.

Дмитро Тужанський повідомив, що наразі до благодійного збору долучилися понад 54 тисячі словаків, які не згодні з офіційною політикою прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, згідно з якою Словаччина не підтримує Україну зброєю.

"Одним з ініціаторів кампанії став 99-річний Отто Шимко, який пережив Голокост і брав участь у словацькому повстанні проти нацистів 1944 року. Усього за перші дві доби словаки зібрали більше, ніж планували — понад 1 млн євро", - повідомив він.

Станом на 23 квітня сума становить майже 3,5 млн євро.

Зазначається, що гроші із цього збору підуть на закупівлю снарядів для України в рамках ініціативи Чехії, до якої долучилися близько 20 країн. Громадяни перерахують гроші безпосередньо чеському уряду.

За словами Тужанського, відкритий лист подяки у відповідь словацькому народу від українців був ініційований Інститутом центральноєвропейської стратегії, який є відповідальним за збір підписів.

Читайте також: Словаччина й надалі допомагає Україні попри зміну політичної риторики - Чапутова

Як повідомляв Укрінформ, близько 20 країн виділили достатньо коштів, щоб придбати для української армії 500 000 артилерійських снарядів у рамках чеської ініціативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-