Європарламент ухвалив Акт про штучний інтелект

Європарламент ухвалив Акт про штучний інтелект

Укрінформ
Європейський парламент сьогодні під час пленарного засідання у Страсбурзі ухвалив Акт, що регулюватиме правила в сфері штучного інтелекту (Artificial Intelligence Act).

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейського парламенту.

За ухвалення цих нових регуляторних правил проголосували 523 депутати Європарламенту, 46 – «проти», ще 49 – утрималися.

«Головною метою документу є захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та стійкості довкілля від ризиків, що пов’язані зі ШІ (штучним інтелектом), та водночас прискорити інновації та забезпечити провідну роль Європи у цій сфері. Ці регуляторні правила запроваджують зобов’язання для використання ШІ на основі його потенційних ризиків», - йдеться у документі.

Нові правила забороняють використання деяких програм ШІ, які можуть загрожувати правам людини, включаючи певні категорії біометричних систем, масовану ідентифікацію облич із використанням камер спостереження для створення відповідних баз даних. Заборонено фіксацію емоційних реакцій на робочих місцях та у школах, системи фіксації соціального рейтингу, «інтелектуальні» поліцейські дії, які базуються виключно на складанні профілю особи та оцінці її особистих характеристик. Заборонено використовувати штучний інтелект для маніпулювання поведінкою людей або для експлуатації їх вразливостей.

Правоохоронцям також заборонено використання біометричних систем ідентифікації, за виключенням особливих та чітко визначених випадків, наприклад, для пошуку осіб, що зникли, або для запобігання терористичним атакам.

Передбачається введення чітких зобов’язань та обмежень для функціонування систем на основі ШІ в інших сферах, наприклад, у функціонуванні критичної інфраструктури, в системі освіти, зайнятості, приватних та державних послуг, включаючи охорону здоров’я та банківське обслуговування. Певні обмеження накладаються також на використання ШІ в деяких правоохоронних системах та у правосудді, у структурах, що залучені до регулювання міграції, охорони кордонів, а також у виборчих системах, з точки зору зниження ризику можливих впливів на виборців.

Читайте також: У ЄС погодили Акт кібернетичної солідарності для боротьби із зовнішніми впливами

Усі системи ШІ та пов’язані з ними продукти повинні мати чітке маркування та прозорість у використанні. Наприклад, таке чітке маркування повинні мати штучні або змінені зображення, аудіо- та відеоконтент (так звані «deepfakes»).

Водночас на рівні країн-членів мають бути створені регуляторні органи, які сприятимуть інноваціям у сфері ШІ на рівні малих та середніх підприємств та проводитимуть відповідні тренінги для їх персоналу в поводженні зі ШІ до того, як вироблені за його допомогою продукти або послуги потраплятимуть на ринок.

На цьому етапі ухвалені регуляторні норми проходять правову експертизу та мають бути затверджені також на рівні Ради ЄС. Вони набудуть чинності за 20 діб після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомлялося, ЄС та його країни-члени розглядають ШІ як вагому інноваційну складову, зокрема, у розвитку промисловості та в енергетиці, у цифровій трансформації та у реалізації «зеленого курсу», у боротьбі проти кліматичних змін тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-